wtorek, 29 listopada 2016

Kaszotto z burakiem, gruszką i wędzoną makrelą


Dzisiaj coś o typowo rodzimym smaku, a jednak wyjątkowego. Proste składniki skomponowane w idealny sposób, pozwoliły na stworzenie pysznego i wyjątkowego dania. Nie jest to tradycyjne danie kuchni polskiej, lecz raczej moja improwizacja bazująca na pysznych składnikach. Pyszna kasza pęczak ugotowana z gruszkami i burakami, podana z kawałkami wędzonej makreli i wędzonym twarogiem. To jest to!
Do przygotowania dania użyłem:

  • 400 gram kaszy pęczak,
  • 1 dużej gruszki,
  • 2 średnich czerwonych buraków,
  • 1 cebuli,
  • 1 wędzonej makreli,
  • 1 puszki pomidorów,
  • 1 litra bulionu drobiowego,
  • 50 gram masła,
  • 50 gram wędzonego twarogu,
  • 1 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej,
  • 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego,
  • 1 łyżeczki suszonego lubczyku,
  • 1 łyżeczki suszonego cząbru,
  • 2 łyżek oliwy,
  • soli,
  • białego mielonego pieprzu.
Przygotowanie dania rozpocząłem od ugotowania buraków do miękkości. Ugotowane buraki obrałem ze skórek i pokroiłem w półcentymetrową kostkę. W identyczną kostkę pokroiłem obraną ze skórki gruszkę i cebulę. Na patelnię dodałem 2 łyżki oliwy i 50 gram masła. Dzięki dodatkowi oliwy masło nie będzie się przypalać. Po rozpuszczeniu masła dodałem na patelnię pokrojoną w kostkę cebulę, którą smażyłem aż do lekkiego zrumienienia.
Następnie do cebuli dodałem kaszę pęczak. Całość wymieszałem i smażyłem przez około 3 minuty. Następnie podlałem kaszę chochlą bulionu drobiowego. Danie doprawiłem łyżeczką mielonej gałki muszkatołowej, połową łyżeczki mielonego ziela angielskiego, łyżeczką suszonego cząbru, łyżeczką suszonego lubczyku, białym mielonym pieprzem oraz niewielką ilością soli - należy pamiętać, iż zarówno makrela, jak i wędzony twaróg są słone. 
Całość nadal podgrzewałem, od czasu do czasu mieszając, kiedy bulion został prawie całkowicie wchłonięty przez kaszę, dodawałem kolejną chochlę bulionu. Po wlaniu na patelnię połowy bulionu dodałem na nią zawartość puszki pomidorów oraz pokrojoną gruszkę i buraki. Całość zamieszałem i kontynuowałem podgrzewanie sukcesywnie dolewając bulion przez około 20 minut - gdyby ilość bulionu okazała się niewystarczająca należy uzupełniać płyn wodą. Kiedy kasza była miękka, choć nie rozgotowana, a prawie cały płyn odparował z patelni nałożyłem kaszotto wyłożyłem do miseczek. Na wierzchu ułożyłem duże kawałki mięsa wędzonej makreli i posypałem całość pokruszonym wędzonym twarogiem.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Proszę o przemyślane komentarze, komentarze niemerytoryczne, niezwiązane z treścią posta, wulgarne oraz obraźliwe będą kasowane

Blogging tips