poniedziałek, 28 listopada 2016

Domowa zupka chińska - błyskawiczna zupka.

Zima przyszła, siedzi człowiek w pracy i chętnie zjadłby coś ciepłego, sycącego i nie z mikrofali. I tu ów człowiek wpada na pomysł zjedzenia chińskiej zupki. Pełznie do sklepu, stoi pod półką i... zaczyna czytać skład. I zastanawia się czy aby na pewno chce zjeść całą tę tablicę mendelejewa.

Przeszukując internety znalazłam rozwiązanie - domowa zupka chińska. Przestudiowałam kilka różnych przepisów i stworzyłam swój. Test się odbył i jestem bardzo zadowolona. Muszę jeszcze popracować nad przyprawami, ale jestem blisko idealnych proporcji. Polecam Wam przygotowanie swojej własnej mieszanki ulubionych przypraw. Do zupki też możecie wybrać to co lubicie najbardziej. Przedstawiony przepis jest tylko przykładem.



Przyprawa do zupki:
składniki na kilka zupek.
3 łyżeczki czosnku granulowanego
2 łyżeczki cebuli suszonej
2 łyżeczki suszonego lubczyku
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
1/2 łyżeczki kurkumy
1 płaska łyżeczka imbiru
1/3 łyżeczki trawy cytrynowej 
1/2 łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą 
1 łyżeczka soli

Wszystkie przyprawy mieszamy i przesypujemy do szczelnego słoiczka. 

Zupka chińska:
Składniki na jedną porcję:
1/2 marchewki
1/4 czerwonej papryki
1 brukselka
2 pieczarki 
garść makaronu ryżowego
1 łyżeczka mieszanki przypraw
1 łyżka sezamu
1 łyżeczka sosu sojowego
1 łyżeczka oleju z pestek winogron

Oczyszczoną i obraną marchewkę, paprykę i brukselkę siekamy w słupki. Pieczarki w plasterki. Na spód słoika układamy marchewkę i pieczarki. Wkładamy makaron ryżowy i pozostałe warzywa. Dodajemy sos sojowy i olej z pestek winogron. Wsypujemy łyżeczkę mieszanki przypraw i sezam. Zakręcamy słoik. Gdy chcemy zjeść zupę zalewamy ją wrzątkiem i odstawiamy do czasu kiedy makaron będzie miękki.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twój komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...