niedziela, 27 listopada 2016

mini torciki

Składniki

ciasto
  • 2 jajka
  • 90g mąki
  • 90g cukru pudru

krem
  • 250g mascarpone
  • 250 ml śmietanki
  • 100g cukru pudru



syrop:
  • 100ml wody
  • 50g cukru pudru
  • 1 łyżeczka rumu
orzechy ,lub migdały do posypki
 polewa
  • 1 tabliczka czekolady
  • 2 łyżki mascarpone
Wykonanie



    Rozgrzać piekarnik do 180 ° C. .Oddzielić białka od żółtek. Ubić żółtka z cukrem przez 4-5 minut mikserem. Ubić pianę z białek ze szczyptą soli na sztywno. Do ubitych żółtek przesiać mąkę ,dodać piane i delikatnie wymieszać do połączenia składników. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia kręgi i rozprowadzić ciasto w każdy.
    Piec około 15 -20 minut do zarumienienia wierzchu. Ostudzone wyjąć za pomocą noża. Koła oczyścić - zostaną ponownie użyte.

Krem:
    Ubić śmietanę na sztywno dodając cukier.
    Rozmieszać mascarpone, następnie wmieszać z ubitą śmietanką,mieszając trzepaczką. Wstawić do lodówki.

-Syrop:
    Do rondelka wlać wodę i cukier, doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia , dodać rum i wymieszać.
Polewa
czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej wymieszać na gładko z serkiem mascarpone.
Przeciąć ciasto ,każdy krążek na 3 części Do formy włożyć krążek ciasta
    zmoczyć obficie syropem, wlać około 2 łyżki kremu na wierzch,przykryć krążkiem ciasta nasączonym syropem ,krem ,oraz ostatni krążek ciasta nasączony syropem. Wszystko pokryć polewą Do lodówki na co najmniej 2 godziny.
    Po tym czasie usuwamy z foremki-kręgi i wykańczamy polewą oraz zmielonymi orzechami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

777pepin777@gmail.com