Składniki na dużą tortownicę:
Spód
? 150 g herbatników kakaowych typu Petit
? 3 łyżki masła
Ser
? 1 kg sera zmielonego na sernik, najlepiej Piątnica
? 8 jajek
? 1 szklanka cukru pudru
? 250 g masła
? 1 szklanka śmietany 18% – 250 g
? 1 budyń waniliowy
? 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Polewa
? 1 puszka masy kajmakowej gotowej
? kilka łyżek orzechów włoskich
Wykonanie:
? Herbatniki pokruszyć w miseczce, dodać roztopione masło.
? Masa nie może być zbyt mokra, ma mieć konsystencję mokrego piasku.
? Herbatniki wyłożyć do okrągłej tortownicy o średnicy 26 cm, wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia na dnie i bokach.
? Masło utrzeć z cukrem, dodać ser i wbijać po jednym jajku co 30 sekund każde, cały czas ucierając
? Zmiksować na jednolitą masę, dodać śmietanę. budyń i mąkę ziemniaczaną.
? Zmiksować jak najkrócej tylko do połączenia składników.
? Masę serową wylać na masę herbatnikową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st.C.
? Piec 50 minut.
? Masę kajmakową podgrzać, wylać na wystudzony sernik.
? Orzechy uprażyć na suchej patelni i posypać po wierzchu.

I jeszcze jedna, mniej wyraźna fotka tego samego sernika, pochodząca z naszej dawnej imprezy:
