Suflet grzybowy

Suflet grzybowy tocokocham.com
Proponuję suflet grzybowy jako danie na dzisiejsze święto pieczarek. Jest to mój pierwszy suflet, robiłam go na warsztatch z Kurtem Schellerem. Polecam, bo wyszedł bardzo smaczny.

Składniki na 4 suflety:
? 5 łyżek masła
? 60 g mąki pszennej
? 250 ml mleka
? 5 białek
? 3 żółtka
? 3 łyżeczki startego parmezanu
? 200 g świeżych pieczarek
? sól i pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
Do smarowania foremek:
? masło
? świeżo starty parmezan
Przygotowanie:
? Pieczarki pokroić w paski.
? 2 łyżki masła rozpuścić w głębokiej patelni i usmażyć na nim grzyby przez około 6-9 minut.
? Pieczarki doprawić do smaku solą i pieprzem.
? W osobnym naczyniu rozgrzać na wolnym ogniu masło i wymieszać je z mąką na jednolitą masę chwilę gotując.
? Zdjąć z ognia i stopniowo dodawać mleko.
? Całość ponowne postawić na ogniu i delikatnie podgrzewając mieszać doprowadzając do wrzenia, jednak nie dłużej niż ok. 4 minut.
? Zdjąć z ognia, wymieszać z parmezanem i grzybami.
? Doprawić solą, pieprzem i gałką.
? Do masy dodać trzy żółtka, wymieszać.
? W osobnym naczyniu ubić białka na sztywną pianę.
? Całość delikatnie połączyć.
? Przelać masę sufletową do uprzednio wysmarowanych i posypanych parmezanem foremek, do 3/4 wysokości naczyń.
? Piec najpierw przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C, a następnie 15 minut w 210 st.C.
Suflet grzybowy tocokocham.com

Udostępnij

Post Author: Gosia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Potwierdź, że nie jesteś automatem: