Piernik bez jajek

Ciasta piernikowe kojarzą nam się głównie ze świętami, ale czasami mam ochotę na mocno czekoladowe ciasto z nutą piernikową i takie właśnie ono jest. A by Was zachęcić powiem tylko tyle, jest błyskawiczne w przygotowaniu.


 Składniki:
- 5 szklanek mąki
- 3 szklanki zsiadłego mleka
- 2 szklanki cukru
- 6 łyżek dżemu wiśniowego
- 10 łyżek oleju
- 2 i 1/2 płaskiej łyżeczki sody
- 4 łyżki kakao
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
Polewa
- 1 czekolada gorzka
- 2 łyżki mleka

Przygotowanie:
Wszystkie składniki przekładamy do miski i miksujemy, aż powstanie jednolita masa. Masę przekładamy do wysmarowanej i wyłożonej papierem do pieczenia blachy o wymiarach 25 cm x 35 cm i pieczemy około 50 minut ( do tzw. suchego patyczka ) w 180 C. Wystudzone ciasto polewamy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą z dodatkiem mleka.


Komentarze

Prześlij komentarz