
Składniki:
Ciasto kruche
? 300 g mąki pszennej
? 150 g masła
? 100 g cukru
? 3 żółtka
? masło do smarowania foremek
Nadzienie
? kilka łyżek orzechów włoskich
? dżem wiśniowy
? kilkanaście wiśni wydrylowanych
? cukier puder do posypania
Wykonanie:
? Makę wymieszać z cukrem.
? Masło zetrzeć do mąki na grubej tarce, posiekać nożem z żółtkami.
? Szybko zagnieść ciasto, jeśli jest zbyt sypkie można dodać łyżkę kwaśnej śmietany.
? Wstawić do lodówki na co najmniej godzinę.
? Foremki na babeczki wysmarować roztopionym masłem.
? Ciasto rozwałkować dość cienko, wykrawać kółka większe od średnicy foremek i wylepić nimi foremki.
? Do środka włożyć po połówce orzecha włoskiego i po łyżce dżemu wymieszanego ze świeżymi wiśniami.
? Wyciąć mniejsze kółka i zakleić nimi wierzch babeczek.
? Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na 15 minut.
? Wyjąć z foremek dopiero po wystudzeniu.
? Podawać odwrócone i posypane cukrem pudrem.