Pasztet z kurczaka z suszonymi grzybami

Pasztet z kurczaka z suszonymi grzybami tocokocham.com

Czytaliście kiedyś skład paszetów kupowanych w sklepie? Mięsa można znaleźć więcej w karmie dla kotów! Najlepiej więc przyrządzić sobie swój własny pasztet, według osobistych preferencji. Pasztety robimy zawsze z gotowanego, mielonego mięsa z dodatkami typu wątróbka, boczek, słonina, grzyby, warzywa, suszone owoce i orzechy. Mój dzisiejszy pasztet jest z kurczaka z warzywami i suszonymi grzybami.

Składniki:
? 1 kurczak
? 2 marchewki
? 2 pietruszki
? 1/2 selera
? 1/2 pora
? 1 duża cebula
? sól, pieprz
? 2 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego
? 30 g grzybów suszonych
? 2 bułki kajzerki
? 5 jajek
? gałka muszkatołowa do smaku
Wykonanie:

? Gotować kurczaka w osolonej wodzie z warzywami, liściem laurowym i zielem angielskim, jak gotujemy rosół na wolnym ogniu ok. 1,5 godziny. Wywar z kurczaka i warzyw wykorzystać jako rosół lub jako baza do innej zupy.
? Namoczone grzyby gotować 15 minut, odcedzić.
? Bułki namoczyć w ciepłej wodzie, dokładnie odcisnąć z wody.
? Po wystygnięciu oddzielić mięso kurczaka od kości i zmielić je razem z grzybami i bułkami.
? Całość wymieszać z jajkami i doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
? Mięso włożyć do wysmarowanych masłem i wysypanych tartą bułką keksówek i wygładzić powierzchnię mokrą ręką. Z tej porcji wychodzą dwa pasztety.
? Piec 30 minut w twmperaturze 200 st.C.

Pasztet z kurczaka z suszonymi grzybami tocokocham.com

Udostępnij

Post Author: Gosia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Potwierdź, że nie jesteś automatem: