Gołąbki z mięsem i ryżem

Gołąbki z mięsem i ryżem tocokocham.com
Gołąbki
to potrawa półmięsna z farszu zawiniętego w rolki z liści białej kapusty. Podobnie jak kiszona kapusta, gołąbki są tradycyjną potrawą w krajach Europy Środkowej i Wschodniej. Bardzo popularne również w moim domu rodzinnym, u mnie goszczą rzadko, bo są bardzo pracochłonne. Ale jak smakują! Przedstawiam Wam najlepsze gołąbki z przepisu mojej mamy, z farszem z mięsa mielonego i ryżu. Moją modyfikacją jest przysmażenie gołąbków przed zapieczeniem, kapusta jest wtedy delikatniejsza, a gołąbki zyskują ładny złoty kolor. Najlepiej smakują z sosem pomidorowym.
Składniki:
? 1 kg mięsa mielonego z indyka
? 2 cebule
? 2 szklanki ryżu
? 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
? 3 ząbki czosnku
? sól, pieprz do smaku
? 1 duża główka kapusty białej
? olej do smażenia
? 1 szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego
Wykonanie:
? Z kapusty wyciąć głąb.
? W dużym garnku zagotować wodę, włożyć całą kapustę najpierw głąbem do góry, i pogotować 10 minut, potem odwrócić i znów chwilę pogotować.
? Oddzielać delikatnie poszczególne liście drewnianą łyżką i wyjmować na tacę. Jest to zajęcie dość pracochłonne.
? Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju.
? Ryż ugotować w dużej ilości posolonej wody.
? Połączyć ryż z mięsem mielonym i cebulą, przyprawić solą, pieprzem, dodać posiekaną natkę pietruszki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Masę dokładnie wymieszać.
? W każdym liściu kapusty zciąć grubą główną żyłkę, kłaść w tej okolicy dużą łyżkę farszu i zwijać gołąbki w rulon.
? Gotowe obsmażyć na oleju z każdej strony i ułożyć w naczyniu do zapiekania.
? Podlać 1 szklanką bulionu, przykryć i zapiekać przez godzinę w temp. 180 st.C.

Gołąbki z mięsem i ryżem tocokocham.com
Gołąbki z mięsem i ryżem tocokocham.com
Gołąbki z mięsem i ryżem tocokocham.com

Udostępnij

Post Author: Gosia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Potwierdź, że nie jesteś automatem: