Marcepanowe grzebyki

Marcepanowe grzebyki tocokocham.com
Resztkę masy marcepanowej, jaka mi pozostała w lodówce po wykonaniu mini serniczków, wykorzystałam do wykonania takich oto ciastek grzebyków. Ciasto francuskie przełożone marcepanową masą z nutką moreli to smaczny i delikatny deser.
Składniki:
? 1 opakowanie ciasta francuskiego
? 200 g gotowej masy marcepanowej
? 4 łyżki soku cytrynowego
? 2 łyżki cukru pudru
? 2 łyżki dżemu morelowego
? 1 białko
Wykonanie:
? Masę marcepanową utrzeć z cukrem pudrem.
? Dodać białko, dżem morelowy i sok z cytryny.
? Ucierać, aż masa stanie się gładka i puszysta.
? Prostokąt ciasta francuskiego rozłożyć i posmarować połowę masą marcepanową.
? Złożyć na pół, znów posmarować połowę.
? Ponownie złożyć jeszcze dwukrotnie, aż powstanie wąski pasek jak rolada.
? Kroić w plastry ostrym nożem. Wychodzi 10 grzebyków.
? Grzebyki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

? Piec w temp. 200 st.C przez 20 minut.
Marcepanowe grzebyki tocokocham.com
Marcepanowe grzebyki tocokocham.com

Udostępnij

Post Author: Gosia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Potwierdź, że nie jesteś automatem: