Placek zamszowy

Placek zamszowy pleśniak tocokocham.com
Mój najstarszy smak ciasta z dzieciństwa, poza oczywiście ciastem drożdżowym. W moim domu to ciasto funkcjonuje pod nazwą placek zamszowy, prawdopodobnie ze względu na fakturę wierzchu. Mama piekła z powidłami śliwkowymi, były też wiśnie i inne dżemy. Ja bardzo lubię dżem z czarnej porzeczki i taki właśnie użyłam. To ciasto ma też inne nazwy – pleśniak, skubaniec a nawet wyszywanka na Ukrainie. Pleśniak zdecydowanie źle się kojarzy jak na nazwę ciasta, skubaniec też, a z wyszywanką nie ma nic wspólnego, no może podobny jest trochę do haftu krzyżykowego. Pozostanie więc nadal plackiem zamszowym z niesamowitą kruszonką na wierzchu.
Składniki:
? 250 g masła
? 500 g mąki
? 1 szklanka cukru
? 5 jajek
? 2 łyżki kwaśnej śmietany
? 1 łyżeczka proszku do pieczenia
? 1 czubata łyżka kakao
? 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki -  ok. 1 szklanki
Wykonanie:
? Przesianą mąkę z proszkiem wymieszać z miękkim masłem pokrojonym na kawałki.
? Dodać 1/3 szklanki cukru, żóltka, i zagnieść na gładkie ciasto.
? Ciasto podzielić na 3 części.
? Do jednej części dodać kakao i wymieszać na jednolity kolor. Schować do zamrażalnika jedną część białą i czarną.
? Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, białe ciasto pokroić na plasterki i wyłożyć nimi dno blaszki, ugniatając aż powstanie gładki spód.
? Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na 10 minut.
? Wyjąć i wyłożyć dżem na ciasto. Na dżem zetrzeć białą część ciasta z zamrażarki.
? Ubić pianę z białek, dodać cukier i ubijać na sztywną masę.
? Pianę wyłożyć na ciasto i zetrzeć na wierzch ciemne ciasto.
? Piec jeszcze 30-40 minut w 180 st.C.

Po wierzchu można posypać cukrem pudrem.
Placek zamszowy pleśniak tocokocham.com
Placek zamszowy pleśniak tocokocham.com

Udostępnij

Post Author: Gosia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Potwierdź, że nie jesteś automatem: