Mazurek czekoladowy

Mazurek czekoladowy tocokocham.com
Po mazurku Snickers przedstawiam Wam mazurek czekoladowy. Ciasto bardzo kruche, masa mocno czekoladowa i dekoracja koszyk z kwiatami, to typowo wielkanocny mazurek. Jeśli myślicie, że jest ubiegłoroczny, albo, że mazurek czeka tydzień na święta, to się mylicie.. Owszem, piekę wcześniej, ale to tylko dlatego, że jestem mocno zapracowana i przed świętami pewnie bym nie zdążyła, bo nie samymi mazurkami żyje człowiek, a moje ciasta czekają sobie zamrożone. Nic im nie będzie – najpierw zamroziłam na tacy bez przykrycia, potem zamarznięte szczelnie owinęłam folią spożywczą. Tak czekają do Wielkiej Soboty, kiedy to je wyjmę i od razu odwinę folię, aby nie przykleiła się po rozmrożeniu. Zrobiłam też dwie babki, które w ten sam sposób sobie leżakują i czekają na konsumpcję. Zaplanowałam też pychotkę i wuzetkę, ale te ciasta upiekę „na świeżo”.
Składniki:
Ciasto kruche
? 200 g masła
? 150 g mąki pszennej
? 80 g mąki ziemniaczanej
? 3 łyżki cukru pudru
? 3 żółtka
? szczypta soli
Nadzienie
? 2 gorzkie czekolady
? 1 szklanka śmietanki 30-36%
? 1/2 szklanki cukru
? 1 paczka blanszowanych migdałów
? kilka sztuk pianek marshmallows
? kolorowe cukierki
Wykonanie:
Ciasto kruche
? Wymieszać obie mąki, cukier i sól.
? Dodać miękkie masło, żółtka i zagnieść ciasto. Ja mieszam mikserem.
? Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki.
? Pokroić ciasto na plasterki i wyłożyć nimi dno okrągłej tortownicy – moja ma średnicę 26 cm.
? Z reszty ciasta zrobić wałeczek i położyć na obwodzie, dogniatając do boków i formując brzeg ciasta.
? Nakłuć spód widelcem i piec w 180 st.C przez 20 minut.
? Po wystudzeniu zdjąć obwód tortownicy i delikatnie zsunąć ciasto na docelową tacę. Ciasto jest bardzo kruche, więc należy bardzo uważać, aby się nie rozpadło. Jeśli pęknie, to nic się nie stanie, bo masa czekoladowa je sklei.
Dekoracja
? Zagotować śmietankę z cukrem, zdjąć z ognia trochę przestudzić i dodać połamaną na kawałki czekoladę. Mieszać cały czas, aż czekolada się rozpuści.
? Ciepłą masę czekoladową wylać na kruche ciasto i wyrównać.
? Blanszowanymi migdałami obłożyć obwód mazurka tworząc pałąk koszyczka.
? Pianki marshmallows pociąć nożyczkami na plasterki i ułożyć w formie kwiatków z cukierkami.
? Koszyczek wysypać posiekanymi migdałami.

Mazurek czekoladowy tocokocham.com
Mazurek czekoladowy tocokocham.com

Udostępnij

Post Author: Gosia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Potwierdź, że nie jesteś automatem: