Drożdżowe ślimaczki z makiem

Drożdżowe ślimaczki z makiem tocokocham.com
Święto trzech Króli rozpoczyna czas karnawału! Należy więc rozpocząć je czymś słodkim i pysznym – w moim rodzinnym domu były to szczodraki, o których pisałam przy racuszkach bananowych. Dzisiaj polecam pyszne bułeczki drożdżowe, które zawsze wychodzą świetne. Idealne dla osób dopiero zaczynających przygodę z ciastem drożdżowym. Moje pierwsze drożdżówki były właśnie z tego przepisu i wyszły idealne, a zawsze bałam się drożdżowego ciasta, bo uważałam i zresztą dalej uważam, że jest ono bardzo trudne. Przepis dostałam od Reginki, z którą kiedyś pracowałam, a była ona mistrzynią właśnie w takich wypiekach, i nie tylko. Pewnie dziwi Was tak duża ilość drożdży, ja też się dziwiłam. Zapewniam jednak, że proporcje są idealnie dobrane. Z tego przepisu wychodzi dość dużo drożdżówek, ale znikają również w mgnieniu oka. Polecam więc nie zmieniać proporcji, tylko ewentualnie poeksperymentować z innymi kształtami – rogalikami czy bułeczkami.
Składniki:
Ciasto drożdżowe
? 1 kg mąki pszennej
? 1/2 litra mleka
? 200 g drożdży
? 3/4 szklanki cukru
? 1 cukier wanilinowy
? 125 g masła
? 1 jajko
? 1 żółtko
? szczypta soli
Masa makowa
? mała puszka masy makowej
? 250 g mascarpone
? 3 łyżki cukru pudru
? 1//3 szklanki śmietanki słodkiej
Wykonanie:
Masa makowa
? Mak z puszki wymieszać z serem mascarpone, cukrem pudrem i śmietanką na gładką masę.
Ciasto drożdżowe
? Podgrzać mleko i wymieszać z pokruszonymi drożdżami. Odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. Uwaga! Bardzo urośnie!
? Cukier, cukier wanilinowy, jajko i żółtko zmiksować na gładki krem.
? Masło rozpuścić.
? Do masy jajecznej dodać mąkę, masło i mleko z drożdżami. Wyrabiać ciasto kilka minut. Przykryć i odstawić na 30 minut.
? Po tym czasie zagnieść ciasto ponownie i podzielić na 4 części.
? Każdą ćwiartkę rozwałkować na dość długi prostokąt.
? Na każdym prostokącie ciasta położyć po 1/4 części masy makowej i zwinąć w roladę.
? Zwinięty rulon ciasta z makiem pokroić na 3-4 cm kawałki i ułożyć w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
? Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 40 minut – u mnie w okolicy kaloryfera.
? Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st.C przez 12-15 minut.
Drożdżowe ślimaczki z makiem tocokocham.com
Drożdżowe ślimaczki z makiem tocokocham.com
Drożdżowe ślimaczki z makiem tocokocham.com

Udostępnij

Post Author: Gosia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Potwierdź, że nie jesteś automatem: