Ryby górą! Kto może ich nie kochać? Zawierają wiele cennych składników odżywczych, minerałów i zdrowych tłuszczy, które są niezbędne w naszej diecie. Moją ulubioną rybą jest dorsz. Jego mięso jest delikatne, rozpływające się w ustach. Dzisiaj przedstawiam Wam filety z dorsza w migdałowej panierce. Podaję je z sosem żurawinowym na bazie czerwonego, wytrawnego wina. Proste, smaczne a wykonanie całego dania nie zajmie wam dłużej jak 40 minut. Delektujcie się smakiem jak najdłużej!
porcja dla 2 osób
Składniki:
około 150 – 200g rozmrożonych filetów z dorsza
1/2 szklanki płatków migdałów
1/2 szklanki mąki orkiszowej (lub innej, bezglutenowej)
1 duże lub 2 małe jajka
sól, pieprz
olej do smażenia
sos:
100 g żurawiny
250 ml czerwonego, wytrawnego wina
1 łyżeczka miodu
2 łyżeczki cukru trzcinowego
100 ml śmietany 18%
1 łyżka mąki orkiszowej
1 łyżka masła
Przygotowanie:
- Żurawinę zalać winem i odstawić na 10 minut.
- Rybę pokroić na mniejsze części. Osuszyć, oprószyć solą i pieprzem.
- Rozbełtać jajka, na talerz wysypać mąkę, na drugi talerz wysypać płatki migdałów.
- W rondelku rozpuścić miód i wlać wino. Zagotować. Dodać śmietanę i wymieszać. Po chwili dodać żurawinę i gotować na średnim ogniu około 10 minut do uzyskania gęstego sosu. Jeśli sos jest nadal rzadki, przez sitko przesiać mąkę i energicznie mieszać. Doprowadzić do zagotowania i do zgęstnienia. Dodać cukier trzcinowy i masło. Zdjąć z ognia.
- Na patelni rozgrzać dużą ilość oleju. Rybę oprószyć mąką, wymoczyć w jajku i w płatkach migdałów. Smażyć z jednej strony na średnim ogniu przez około 5 minut sprawdzając, czy migdały się nie przypalają. Powtórzyć czynność na drugiej stronie ryby.
Polecam podawać z żytnim chlebem na zakwasie.
Smacznego! 🙂
Wczoraj miałam dorsza w migdałach na obiad. Przepyszny! Robię go dokładnie tak samo. 🙂
PolubieniePolubienie
Cieszę się! 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Uwielbiamy ryby, a dorsza mogłabym jeść na okrągło. Super przepis, na pewno skorzystam, bo w takiej wersji jeszcze rybki nie jadałam. Pozdrawiam
PolubieniePolubienie
Uwielbiam dorsza! Ja zazwyczaj robię takiego omleta z dorszem:)
PolubieniePolubienie
wygląda bardzo apetycznie:)
PolubieniePolubienie
Ta panierka musi być pyszna… a ten sos z żurawiną chyba jeszcze lepszy! 🙂 Mniam!
PolubieniePolubienie
Ja uwielbiam ryby zupełnie bez niczego, na parze :p ale ten pomysł z pewnością jest również przepyszny ❤
PolubieniePolubienie
Pyszna propozycja!
PolubieniePolubienie
Przepyszny pomysł na obiad, mniam 🙂
PolubieniePolubienie
oo pycha, z migdałami nie jadłam… chyba zrobię jutro dorsza! 🙂
Ostatnio „siedzę” w śledziach 😉
PolubieniePolubienie
Mmmm… Pychotka!
PolubieniePolubienie
rzadko jadam ryby w panierkach, zdecydowanie wolę zawinąć w folię, ugrilować czy wrzucić po prostu na patelnię, ale tego dorsza w migdałach to muszę zrobić, koniecznie!
PolubieniePolubienie
Pyszny obiadek! Bardzo lubię ryby w różnych wersjach 🙂
PolubieniePolubienie
Taka chrupiąca panierka musi być pyszna 🙂
PolubieniePolubienie
Bardzo ciekawy pomysł na rybę :))) Jadłam kilka razy łososia z migdałami, ale dorsza jeszcze nie próbowałam! Zapisuję przepis! Pozdrowienia!
PolubieniePolubienie
Uwielbiam dorsze. W takiej postaci jeszcze nie próbowałam, ale mam ochotę : )
PolubieniePolubienie
Chyba wypróbuję 🙂 Akurat u mnie jutro w planach obiadowych był dorsz
http://moose-cosmetics.blogspot.com/2016/12/moje-top-5-produktow-do-makijazu.html
PolubieniePolubienie
oj znam osoby, które nie kochają ryb…na przykład dzieci 🙂 niektóre, moje starsze na przykład się przekonuje, jakieś sukcesy mamy 😉 fajny przepis do wypróbowania
PolubieniePolubienie
Koniecznie muszę spróbować 🙂
PolubieniePolubienie
mam na niego chrapkę …
PolubieniePolubienie
Wygląda wspaniale! Dorsz – pyszota, muszę zrobić koniecznie. Pozdrawiam 🙂
PolubieniePolubienie
Smakowicie wygląda! Uwielbiam żurawinę, więc dla mnie idealne danie 🙂
PolubieniePolubienie