Ryby górą! Kto może ich nie kochać? Zawierają wiele cennych składników odżywczych, minerałów i zdrowych tłuszczy, które są niezbędne w naszej diecie. Moją ulubioną rybą jest dorsz. Jego mięso jest delikatne, rozpływające się  w ustach. Dzisiaj przedstawiam Wam filety z dorsza w migdałowej panierce. Podaję je z sosem żurawinowym na bazie czerwonego, wytrawnego wina. Proste, smaczne a wykonanie całego dania nie zajmie wam dłużej jak 40 minut. Delektujcie się smakiem jak najdłużej!

imgp7094j

porcja dla 2 osób

Składniki:

około 150 – 200g rozmrożonych filetów z dorsza

1/2 szklanki płatków migdałów

1/2 szklanki mąki orkiszowej (lub innej, bezglutenowej)

1 duże lub 2 małe jajka

sól, pieprz

olej do smażenia

sos:

100 g żurawiny

250 ml czerwonego, wytrawnego wina

1 łyżeczka miodu

2 łyżeczki cukru trzcinowego

100 ml śmietany 18%

1 łyżka mąki orkiszowej

1 łyżka masła

Przygotowanie:

  • Żurawinę zalać winem i odstawić na 10 minut.
  • Rybę pokroić na mniejsze części. Osuszyć, oprószyć solą i pieprzem.
  • Rozbełtać jajka, na talerz wysypać mąkę, na drugi talerz wysypać płatki migdałów.
  • W rondelku rozpuścić miód i wlać wino. Zagotować. Dodać śmietanę i wymieszać. Po chwili dodać żurawinę i gotować na średnim ogniu około 10 minut do uzyskania gęstego sosu. Jeśli sos jest nadal rzadki, przez sitko przesiać mąkę i energicznie mieszać. Doprowadzić do zagotowania i do zgęstnienia. Dodać cukier trzcinowy i masło. Zdjąć z ognia.
  • Na patelni rozgrzać dużą ilość oleju. Rybę oprószyć mąką, wymoczyć w jajku i w płatkach migdałów. Smażyć z jednej strony na średnim ogniu przez około 5 minut sprawdzając, czy migdały się nie przypalają. Powtórzyć czynność na drugiej stronie ryby.

Polecam podawać z żytnim chlebem na zakwasie.

Smacznego! 🙂

22 uwagi do wpisu “Dorsz w migdałach z sosem winnym

Dodaj komentarz