Nalewkę winogronową z jasnych owoców robię pierwszy raz. Jestem ciekawa, jak zasmakuje moim bliskim:)
Potrzebne składniki:
- 2 kg jasnych winogron
- 1l wody
- 1 kg cukru
- 1 l spirytusu
- owoce kandyzowane ( ja użyłam firmy Gold Pack )
- cytryna
- sok z cytryny
- garść rodzynek
- 5 goździków
- cukier waniliowy
Sposób wykonania:
- Winogrono myjemy, obieramy z szypułek. Nakładamy do połowy słoika. Następnie wrzucamy 5 goździków, owoce kandyzowane, startą skórkę z cytryny i sok z cytryny, cukier waniliowy i garść rodzynek.
- Wrzucamy resztę winogrona. Zalewamy 1l zimnej przegotowanej wody i 1l spirytusu. Zakręcamy. Zostawiamy na 3-4 tygodnie. Po tym czasie zlewamy, nalew w osobny słoik, a winogrono z dodatkami zasypujemy kilogramem cukru na kilka dni, mieszając kilka razy dziennie słoikiem, aby cukier się rozpuścił.
- Oba nalewy zlewamy, filtrujemy i przelewamy do butelek. Czekamy kilka miesięcy, aby nabrała aromatu i smaku.
Smacznego !
Napiłabym się.
OdpowiedzUsuńwww.natalia-i-jej-świat.pl
Przekażę przepis mojemu bratu, który bardzo lubi robić nalewki. 😊
OdpowiedzUsuńNie przepadam za nalewkami.
OdpowiedzUsuń