Site Overlay

Polędwiczki wieprzowe z jabłkami

Polędwiczki wieprzowe z jabłkami – cudownie soczyste, apetycznie aromatyczne, pachnące jabłkami i nutą cynamonu, podane na pieczonych ziemniaczkach i słodkiej marchewce. Brzmi prawie jak cudowny domowy obiad w stylu comfort food, ale sposób wykonania, mimo, że prosty, sprawia, że takie polędwiczki wieprzowe z jabłkami można z powodzeniem podać w trakcie proszonego obiadu, także dla teściowej 🙂 Wszystko, czego potrzebujecie,  żeby przygotować polędwiczki wieprzowe z jabłkami to mięso, jabłka, ziemniaki, marchewka, trochę przypraw i pełny obiad gotowy! Co więcej, polędwiczki wieprzowe z jabłkami to praktycznie danie fit, bo nie dodajemy do niego żadnego tłuszczu!

Polędwiczki wieprzowe z jabłkami

Składniki:

  • 1kg polędwiczek wieprzowych
  • 1-2 jabłka
  • ok. 350 g marchewek baby (mogą być mrożone)
  • ok. 350 g ziemniaków
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1/2-1 łyżeczka cynamonu
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Polędwiczki wieprzowe oczyścić z błonek i kawałków tłuszczu. Jeśli będzie je układać wzdłuż naczynia, nie musicie ich dzielić, jeśli chcecie – możecie je podzielić na mniejsze części (zwykle połówki) i układać w poprzek naczynia (patrz zdjęcia). Oczyszczone polędwiczki wieprzowe ponacinać w poprzek co ok. 5 mm, ale uważać, żeby nie naciąć mięsa do samego dołu. W miejsce nacięć włożyć jabłko pokrojone w plastry (ok. 2-3 mm).

Polędwiczki wieprzowe z jabłkami

Ziemniaki wyszorować, pociąć w sporą kostkę. Włożyć razem z marchewką do naczynia żaroodpornego, w którym będziemy piec polędwiczki, oprószyć solą i pieprzem i wymieszać.

Polędwiczki wieprzowe z jabłkami

Na warzywa położyć kawałki polędwiczek nadzianych jabłkiem.

Wymieszać miód, musztardę, ocet balsamiczny, sos sojowy ze zmiażdżonym czosnkiem i cynamonem. Przygotowaną  marynatą polać mięso wzdłuż.

Polędwiczki wieprzowe z jabłkami Polędwiczki wieprzowe z jabłkami

Naczynie przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 4o minut (mięso powinno być w środku delikatnie różowe).

Podawać na upieczonych ziemniakach i marchewce.

Polędwiczki wieprzowe z jabłkami

Polędwiczki wieprzowe z jabłkami

Polędwiczki wieprzowe z jabłkami