piątek, 25 listopada 2016

3 bit z kremem cappuccino

Znane wszystkim ciasto z nowym kremem capuccinno. Ciasto jest bardzo słodkie ale od czasu do czasu można sobie pozwolić na taką słodycz.




Foremka 20x32 cm
65 herbatników maślanych (zwykłych lub kakaowych)
510 g masy kajmakowej

Krem budyniowy:
500 ml mleka
0,5 szklanki cukru
1 łyżka esencji waniliowej
2 żółtka
3 łyżki mąki pszennej
2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
180 g margaryny lub masła

Krem śmietanowy z cappuccino:
550 ml śmietany 30%
1,5 łyżki cukru pudru
13 g fixu do śmietany
2 łyżki cappuccino orzechowego
Gorzka czekolada na wierzch


Na dnie foremki układamy herbatniki maślane. Kajmak wyjmujemy kilka godzin wcześniej z lodówki aby był płynny. Całą puszkę rozsmarowujemy na herbatnikach. Przykrywamy go warstwą herbatników.
Do garnka wlewamy 1,5 szklanki mleka oraz esencję waniliową. Wsypujemy cukier, gotujemy. W osobnej misce mieszamy resztę mleka, żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną. Gdy mleko wrze masę wlewamy do garnka i energicznie mieszamy do powstania gęstego budyniu. Studzimy. Masło lub margarynę ucieramy mikserem na puszysta masę. Dodajemy przestudzony budyń i miksujemy do powstania gładkiego kremu. Gotowy krem przekładamy do blaszki. Przykrywamy go ostatnią warstwą herbatników .
Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem fixu do śmietany i cukru pudru. Odkładamy do osobnej miski trzy łyżki do dekoracji. Resztę ubijamy z proszkiem cappuccino (tylko do połączenia składników). Krem wykładamy na herbatniki, wygładzamy. Wierzch dekorujemy startą gorzką czekoladą i resztą śmietany.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz