AdSense

czwartek, 8 maja 2014

Awaryjne ciasto "na łyżki"

          Ciasto, które bez wahania można nazwać awaryjnym. Robi się łatwo, szybko, bez wyszukanych składników i bez nadzwyczajnych umiejętności. Gdy zdarzy się, że trzeba coś upiec na szybko, z tego co jest pod ręką warto sięgnąć po ten przepis. Oryginalny przepis, z którego korzystałam znajduje się tu: http://www.wielkiezarcie.com/recipe25711.html , u mnie bardzo delikatnie zmodyfikowany.

Na ciasto:
20 łyżek mąki krupczatki
12 łyżek cukru
20 łyżek oleju
3 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka mleka )
cukier wanilinowy

Kruszonka:
1/4 kostki margaryny (roztopić)
4 łyżki mąki
4 łyżki cukru
1 łyżka płatków owsianych
1łyżeczka cukru wanilinowego
1żółtko

Dodatkowo:
dowolne owoce lub marmolada

           Wszystkie składniki ciasta wymieszać łyżką. Wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć owoce lub kawałeczki marmolady, lub co się komu podoba (u mnie tym razem rabarbar). Przygotować kruszonkę. Do rozpuszczonej i przestudzonej margaryny dodać pozostałe składniki. Zagnieść palcami. Ciasto posypać gotową kruszonką, Piec ok.45 minut w temperaturze 175 stopni  z termo-obiegiem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

AdSense