Smażona panierowana cukinia z sosem kurkowym

DSC_0886 (2)Kurki to wspaniałe grzyby m.in. dlatego, że rosną najdłużej bo od czerwca do listopada. Są pyszne, a ich zastosowanie w kuchni nie ma granic. Dzisiaj proponuję danie bezmięsne. Smażone kawałki cukinii panierowanej w jajku i bułce i do tego delikatny sos kurkowy. Cukinia i kurki wspaniale do siebie pasują. Zapraszam.

SKŁADNIKI

(na 4 porcje)

  • 2 duże cukinie (albo 4 małe)
  • 2 wiejskie jajka
  • bułka tarta do panierowania
  • 6 dużych garści kurek
  • 6 łyżek śmietanki 30 %
  • 2 średnie białe szkliste cebule
  • kilka gałązek tymianku
  • masło klarowane
  • świeżo mielony pieprz
  • sól

WYKONANIE

Umyte cukinie kroimy na dość grube plastry. Jajka dokładnie roztrzepujemy doprawiając solą i pieprzem. Każdy kawałek cukinii dokładnie z każdej strony maczamy w jajku a następnie w bułce tartej. Smażymy cukinię na rozgrzanym maśle na średnim ogniu. Gdy cukinia będzie rumiana zdejmujemy ją na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.

Sos kurkowy: kurki wrzucamy do wrzątku na 3 minuty. Kroimy kurki na mniejsze kawałki. Na patelni rozpuszczamy masło klarowane. Na średnim ogniu smażymy drobno posiekaną cebulę. Po kilku minutach dodajemy kurki i listki tymianku. Solimy, posypujemy świeżym pieprzem i smażymy na średnim ogniu aż cebula się zeszkli a kurki będą miękkie. Zmniejszamy ogień i dodajemy śmietankę. Dodajemy do smaku: pieprz, sól, opcjonalnie gałkę muszkatołową, listki tymianku.

Podajemy polewając kawałki cukinii sosem.

DSC_0881 (2) DSC_0879 (3)

Dodaj komentarz