poniedziałek, 21 listopada 2016

Spaghetti z śmietanowym tuńczykiem

Bardzo smaczna propozycja na szybki obiad w 15 minut. Składniki na to danie można mieć zawsze w zanadrzu i bez problemu przygotować szybki obiad kiedy brak czasu i pomysłu.

 
Składniki:
(na 4 porcje)
400g makaronu razowego spaghetti
2 łyżki oliwy z oliwek
łyżka masła klarowanego
2 białe cebule
ząbek czosnku
2 puszki tuńczyka w sosie własnym w kawałkach
400ml śmietanki słodkiej 12$
łyżka mąki
biały pieprz, sól
świeży tymianek

Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy i polewamy dwoma łyżkami oliwy z oliwek. W czasie kiedy gotujemy makaron w osobnym garnku rozpuszczamy masło klarowane. Cebule kroimy w drobna kostkę, czosnek przeciskamy i szklimy na rozgrzanym tłuszczu. Dodajemy tuńczyka wraz z zalewą. Mieszamy delikatnie aby nie zrobić z ryby miazgi. Łyżkę mąki mieszamy ze śmietanką i dolewamy do tuńczyka z cebulką. Doprawiamy do smaku solą i białym pieprzem. Dekorujemy gałązką świeżego tymianku.

1 komentarz:

  1. Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly