poniedziałek, 21 listopada 2016

Smoothie dyniowo-jabłkowe na ciepło

Przepis znaleziony na grupie facebookowej przeze mnie zmodyfikowany. W oryginale jest sok kartonowy z jabłek, a ja zdecydowanie wolę swój własny, świeżo wyciśnięty z pomarańczy. Zrezygnowałam również z cytryny, ponieważ kwasowości nadaje jabłko.
Gdy zobaczyłam zdjęcie, było mi wszystko jedno z czego jest "to coś" zrobione :) Musiałam mieć przepis! Teraz się nim z Wami dzielę.
Nie byłabym sobą, gdybym czegoś nie zmieniła ;) Ale to jest tak smaczne,  że nie mogłam się doczekać, kiedy zacznę jeść :)



Składniki:
200 gramów dyni (ok. 1,5 plastra o szerokości 1 cm)
1 duże jabłko
sok z 1 pomarańczy wraz z miąższem owocu (może być sok z dwóch pomarańczy, wówczas smoothie będzie rzadsze
  • Nagrzać piekarnik do 200 stopni
  • Jabłko umyć, pokroić na ćwiartki, wydrążyć pestki
  • Plaster dyni obrać i pokroić na kawałki 
  • Dynię i jabłko zapiec ok. 30 minut
  • Wycisnąć z pomarańczy sok i przełożyć do miski wraz z miąższem


  • Oba składniki zblendować na gładką masę z sokiem wyciśniętym z połówki pomarańczy oraz jej miąższem

Mniam, mniam :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz