Fakt, łatwo powiedzieć, trudniej zrobić...bo rano chciało by się dłużej pospać, a to koszula się zaplamiła i trzeba prasować koleją, włosy znów się źle układają itd., itd.
Też borykam się z takimi problemami dnia codziennego. Najczęściej powodem nie zjedzenia śniadania było czyste lenistwo. Ale powiedziałam, stop i basata ! Koniec niepotrzebnego meczenia organizmu. Od długiego już czasu stosuję pewne zasady i śniadanie jem codziennie.
Zachęcam Was do skorzystania moich rad i podjęcia wyzwania - "Obalamy śniadaniowe wymówki z Lubellą". Tu muszę wspomnieć o nowych płatkach śniadaniowych tejże marki. Szukajcie na półkach sklepowych płatków pełnoziarnistych Lubella, dostępnych w 4 wariantach smakowych.
A poniżej przeczytajcie moje rady, ułatwiające poranny rytuał jedzenia śniadań:
Rada numer jeden - ustaw budzik 10-15 minut wcześniej. Wiem to boli, ale szybko się przyzwyczaicie do nowej pory wstawania.
Rada numer dwa - planuj ! Już wieczorem dnia poprzedniego zaplanuj swój poranny posiłek, jeśli możesz przygotuj produkty, zostaw na talerzu w lodówce lub na blacie obok ekspresu do kawy.
Rada numer trzy - czasem wybieraj nieoczywiste rozwiązania. Jakie ? Na przykład śniadaniowe muffiny pełnoziarniste z bakaliami, ciastka owsiane ze zdrowymi ziarnami oraz batony śniadaniowe.
Te śniadaniowe słodkości umilą Wam poranek, zjecie je w niedługim czasie ( do kawy ? ) lub zabierzecie na wynos. By zjeść w autobusie, pociągu, samochodzie ( stojąc w korku lub na czerwonym świetle ).
Od dziś ustanawiamy Dzień Zdrowego Śniadania, który ma trwać - codziennie !
Składniki:
- 80 g płatków żytnich Lubella
- 20 g ziarna ekspandowanego, u mnie pszenica
- 50 g miodu
- 40 g cukru
- 40 g masła
- 2 łyżki masła orzechowego
- 2 łyżki jagód goi
- 1 łyżka nasion chia
Wykonanie:
W rondelku umieścić mód i cukier. Rondel postawić na małym ogniu i gotować, aż cukier i mód się rozpuszczą i ulegną karmelizacji.
Do karmelu dodać masło - wymieszać i gotować jeszcze 2 minuty.
Do ciepłej masy karmelowej dodać masło orzechowe - wymieszać.
Do miski wsypać płatki śniadaniowe oraz pozostałe dodatki. Wlać ciepłą masę karmelową. dokładnie wymieszać składniki.
Przygotować kawałek papieru do pieczenia.
Na papier wyłożyć masę i uformować ją w kwadrat/prostokąt. Owinąć papierem do pieczenia i mocno docisnąć. Można obciążyć na kilka minut ciężką deską.
Gdy masa wiąże i ostygnie, włożyć, nadal owiniętą papierem, masę, do lodówki.
Po około 30 minutach masa powinna już dobrze związać.
Wyjąć "zawiniątko" z lodówki i pokroić w porcje.
Każdy batonik można owinąć papierem do pieczenia i związać sznureczkiem lub wstążką.
Batony z płatków śniadaniowych to pomysł na szybkie i pożywne śniadanie w domu lub - dla spóźnialskich - w drodze do pracy.
Batoniki można schować do torebki i mieć zawsze pod ręką, czy to na zakupach, w podróży, na spacerze. Sprawdzają się doskonale, jako drugie śniadanie lub przekąska, gdy nadejdzie niespodziewana ochota na coś słodkiego.
A czy zdarza Wam się jeść śniadanie w nietypowych miejscach ? Mi czasem tak ! Ale nie rezygnuję z posiłku i potrafię zjeść go w aucie, wykorzystując moment czerwonego światła.
A jeśli śniadanie jest, nazwijmy to " łatwe do przeniesienia", zjadam je prasując ubranie lub robiąc w łazience makijaż !
Smacznego !
Zawsze chciałabym takie zrobić i spróbować. :)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/
Ale ładne i pewnie smaczne - zrobię sobie takie bo często biorę je na wynos z domu jako drugie śniadanko. Noszę też wodę z mojego filtra molekularnego z naturalną mineralizacją - wszystkim polecam nabycie świadomości co płynie z naszego kranu...czasem filtr jest bardzo wskazany.
OdpowiedzUsuńhttp://fitaqua.pl/produkt/filtr-molekularny-ro7/ więcej informacji o tym filtrze.
UsuńJak ja kocham takie ciekawe śniadanka! :)
OdpowiedzUsuńhttps://lone-gunmens.blogspot.com
pychotka
OdpowiedzUsuń