19 listopada 2016

CIASTO CZEKOLADOWE NA POMIDORACH


Dzisiaj mam dla Was ciekawy przepis na czekoladowe ciasto z pomidorami. Ciasto jest delikatne i wilgotne.Można je podawać posypane tylko cukrem pudrem  albo przełożyć dżemem albo kremem. Można eksperymentować.

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).







Składniki:

  • 2 jajka
  • 150 g brązowego cukru ( może być też zwykły)
  • 160 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 50 g oleju
  • 20 g  ciemnego kakao
  • 170 g pomidorów sparzonych


Wykonanie:

1. Mąkę przesiej  wraz z proszkiem do pieczenia, sodką i kakao.
2. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skóry, powycinaj twarde części i zmiksuj.
3. Jajka z cukrem ubij mikserem na puszystą masę.
4. Do masy jajecznej cienkim strumieniem wlewaj olej, cały czas miksuj.
5. Dodawaj po trochu mąkę z proszkiem do pieczenia i sodką i kakao, miksuj na najmniejszych obrotach miksera.
6. Na końcu wmiksuj mus pomidorowy.
7. Ciasto przełóż do keksówki wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką, kaszą manną lub bułka tartą.
8. Ciasto włóż do nagrzanego do 170 stopni C piekarnika i piecz ok. 40 minut.

Po upieczeniu posyp wierzch cukrem pudrem. Smacznego!
A my czekamy na Wasze opinie na temat tego ciasta ;)))

3 komentarze:

  1. NA pomidorach? Nigdy takiego nie jadłam! Jestem bardzo ciekawa smaku! :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Jadłam już kiedyś ciasto z pomidorów (ale nie czekoladowe) i było zaskakująco smaczne :)
    Zapraszam do siebie - www.jedzrosliny.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń