Coś dla wielbicieli maku 🙂
Składniki
Biszkopt:
45 dag maku
8 jaj
1 szkl. cukru pudru
1 cukier waniliowy
4,5 łyżki kaszy manny
1,5 łyżki bułki tartej
1,5 łyżeczki proszku d/p
Masa:
3 jaja
3 szklanki cukru
1,5 kostki masła
3 łyżki kawy mielonej
3 łyżki kakao
1 kieliszek spirytusu
Sposób przygotowania
Mak sparzyć i zemleć. Żółtka utrzeć z cukrem na puch, dodać cukier waniliowy, mak, mannę, bułkę, proszek do pieczenia. Na końcu ubite białka. Piec 40 minut w temp. 180 stopni na blaszce 20×35 cm.
Kawę i kakao zalać niewielką ilością wrzątku, dobrze wymieszać i odstawić do wystudzenia. Całe jaja z cukrem ubić na puszta pianę, a następnie ubijać na parze aż będą gęste i dobrze ciepłe. Masło utrzeć, dodawać wystudzone jaja, na końcu sparzoną kawę, kakao i spirytus. Ciasto makowe przekroić na pół, przełożyć masa i udekorować polewą 🙂
Coś dla mnie, pyszny))
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Polecam 🙂
PolubieniePolubienie
Super.
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dzięki 🙂
PolubieniePolubienie
ale pychota:)
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dzięki 🙂
PolubieniePolubienie
moja babcia piecze bardzo podobny. osobiście nazwałabym go „makowy raj” – jest przepyszny. pozdrawiam ciepło!
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Oj tak, raj dla podniebienia 🙂 Pozdrawiam 🙂
PolubieniePolubienie
No pysznie wygląda, lubię ciasta z makiem
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dziękuję bardzo 🙂 Ja też uwielbiam wszystko, co makowe 🙂
PolubieniePolubienie