Torcik makowy

Coś dla wielbicieli maku 🙂

Składniki

Biszkopt:

45 dag maku

8 jaj

1 szkl. cukru pudru

1 cukier waniliowy

4,5 łyżki kaszy manny

1,5 łyżki bułki tartej

1,5 łyżeczki proszku d/p

Masa:

3 jaja

3 szklanki cukru

1,5 kostki masła

3 łyżki kawy mielonej

3 łyżki kakao

1 kieliszek spirytusu

Sposób przygotowania

Mak sparzyć i zemleć. Żółtka utrzeć z cukrem na puch, dodać cukier waniliowy, mak, mannę, bułkę, proszek do pieczenia. Na końcu ubite białka. Piec 40 minut w temp. 180 stopni na blaszce 20×35 cm.

Kawę i kakao zalać niewielką ilością wrzątku, dobrze wymieszać i odstawić do wystudzenia. Całe jaja z cukrem ubić na puszta pianę, a następnie ubijać na parze aż będą gęste i dobrze ciepłe. Masło utrzeć, dodawać wystudzone jaja, na końcu sparzoną kawę, kakao i spirytus. Ciasto makowe przekroić na pół, przełożyć masa i udekorować polewą 🙂

Obraz 192

DSCN3272

11 uwag do wpisu “Torcik makowy

Dodaj komentarz