środa, 16 listopada 2016

Zupa pieczarkowa z ziemniakami



Składniki:


1 litr bulionu jarzynowo -mięsnego
1 duża cebula
20 dag pieczarek
4 ziemniaki
2 łyżki masła
20 dag śmietany 18%
sól, pieprz
natka pietruszki


Sposób wykonania:


Cebulę kroimy w drobną kostkę a pieczarki w plastry. W Garnku rozpuszczamy masło i wrzucamy cebulę. Gdy zacznie się szklić dodajemy pieczarki. Oprószamy solą i pieprzem. 
Gdy pieczarki i cebula zmiękną wlewamy do garnka bulion. Gotujemy wszystko razem na wolnym ogniu.
Ziemniaki kroimy w sporą kostkę i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i dodajemy do zupy.
W osobnym naczyniu mieszamy śmietanę z łyżką wazową zupy a następnie wlewamy do całości.
Powoli doprowadzamy do wrzenia.
Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...