środa, 9 marca 2016

Cukinia faszerowana kaszą kuskus i kurczakiem z gorgonzolą

Ostatnio nie mam czasu na nic, nawet na gotowanie :( To danie powstało w mojej głowie z potrzeby ugotowania czegoś więcej niż wody na herbatę, a jednocześnie szybkiego, co będzie można odgrzać następnego dnia na obiad. I voila, jest cukinia z pysznym, lekko serowym farszem. 

Składniki:
- 2 niewielkie cukinie
- 50 g kaszy kuskus
- pojedyncza pierś z kurczaka
- 100 g gorgonzoli
- pęczek natki pietruszki
- 3 ząbki czosnku
- średnia cebula
- Olej z suszonych pomidorów
- sól, pieprz, zioła prowansalskie

Cukinię przekrajam wzdłuż na równe połowy, łyżeczką wydrążam środek zostawiając ok. pół centymetra z każdej strony. Układam na blasze do pieczenia.
Na rozgrzanym oleju z suszonych pomidorów szklę drobno posiekaną cebulę z czosnkiem, dodaję pokrojony na mniejsze kawałki miąższ z cukinii, dodaję sól i smażę aż woda odparuje.
W tym czasie umytą i osuszoną pierś z kurczaka kroję w bardzo drobną kostkę. Gdy woda z cukinii odparuje zwiększam ogień i dodaję kurczaka aż z wierzchu przestanie być surowy. Dodaję pokruszoną w kostkę gorgonzolę(można zostawić kilka kawałków, aby położyć na farszu aby się roztopiła- ja zapomniałam :)), zmniejszam ogień i czekam aż się rozpuści często mieszając.
Kuskus wsypuję do miseczki, dodaję łyżeczkę soli i zalewam wodą. po 2 minutach (gdy lekko napęcznieje, ale w środku będzie jeszcze twardy) dodaję go do sosu serowego, aby wchłonął jego nadmiar. 
Doprawiam pieprzem, ziołami prowansalskimi i solą, jeżeli jest potrzeba, na sam koniec dodaję posiekaną natkę pietruszki.
Gotowy farsz wkładam do wydrążonych cukinii.
Piekę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15- 20 minut, aż cukinia zmięknie, a z farszu utworzy się skorupka. 
Moim zdaniem odgrzane są jeszcze smaczniejsze:)

0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

Cook&Love Template by Ipietoon Cute Blog Design