piątek, 29 kwietnia 2016

fit tarta z łososiem i szpinakiem na pełnoziarnistym spodzie

Danie idealne zarówno na obiad, kolację jak i lunch do pracy czy szkoły. 

Składniki:
Ciasto:
- 250 g mąki pełnoziarnistej (+/- w zależności od konsystencji ciasta)
- 1 mały jogurt naturalny
- szczypta soli
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko

Farsz:
- opakowanie szpinaku baby
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka oleju kokosowego
- 200 g łososia (u mnie warkocze)
- 1 mały jogurt naturalny
- 3 jajka
- 50g sera lazur
- sól, pieprz

Wszystkie składniki ciasta wkładam do miski i wyrabiam na gładkie ciasto. gdy ciasto jest zbyt rzadkie dodaję więcej mąki, gdy zbyt suche- mleko. Gotowe ciasto rozwałkowuję na cienki okrąg i wykładam je na wysmarowany olejem kokosowym spód do tarty, nakłuwam je gęsto widelcem. Na ciasto kładę papier do pieczenia i wysypuję groch lub fasolę. Ciasto wkładam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 10 minut.

W tym czasie przygotowuję farsz:
Posiekany czosnek podsmażam minutę na oleju kokosowym, dodaję szpinak i blanszuję aż liście zmiękną. przyprawiam solą i pieprzem, odstawiam na bok.
Jogurt naturalny i jajka oraz pokruszony ser mieszam rózgą na gładką masę. Dodaję sól i pieprz. 

Na podpieczone ciasto wykładam szpinak, następnie układam kawałki łososia i wylewam masę jajeczną. wkładam do piekarnika na kolejne 15 minut (aż masa jajeczna się zetnie). 
Smacznego!

0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

Cook&Love Template by Ipietoon Cute Blog Design