wtorek, 27 września 2016

greckie inspiracje: sałatka makaronowa z fetą i tuńczykiem

Znów Was zaniedbałam, wiem. Biję się w pierś. Ale nie żałuję :) byłam w tym czasie w pięknej Grecji. I smacznej! Mimo, że do tej pory nie byłam fanką greckiej kuchni, po tym wyjeździe zmieniam zdanie i posypuję głowę popiołem. Na swoje usprawiedliwienie mam to, że 'greckie' produkty w Polsce nie mają żadnego związku z tymi w Grecji. Kto był, ten wie.
Jako, że gotuję nałogowo i kocham celebrować jedzenie nie mogłam wziąć opcji z wyżywieniem :) o śniadania dbałam sama, bo jeżeli nie ugotuję czegoś choćby raz dziennie to jestem chora, a kolacje i długie ciepłe wieczory spędzaliśmy oczywiście w tradycyjnych greckich tawernach. I wino, dużo wina :)
Chciałabym pokazać Wam pierwsze z naszych dziewięciu śniadań. Jako, że włoską kuchnie kocham miłością szczerą pojawił się makaron. W towarzystwie pysznych greckich produktów. Danie w sam raz na jesienne wieczory, kiedy choć na chwilę chcemy wrócić nad ciepłe morze. A może zainspiruję Was do samodzielnego dbania o swoje wyżywienie na wakacjach tanim kosztem, małym nakładem czasu, a powalającym na kolana efektem? Bo należy pamiętać, że mając dobry produkt mamy już połowę sukcesu. Dalej wystarczy już tego tylko nie zepsuć. A proste rzeczy są najlepsze. 
* zdjęcie bardzo robocze i prywatne, więc  doceńcie, że dzielę się prywatnym albumem :) I nie moja wina, że między balkonem a górami przebiegały druty telegraficzne :)


Składniki (na dwie duże porcje):

- 1/2 paczki makaronu 'kokardki'
- puszka tuńczyka (kawałki w sosie własnym)
- 2 pomidory
- oliwki zielone (ilość wg uznania)
- 1/2 czerwonej cebuli
- 150 g fety
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- bazylia, oregano, pietruszka
- sól, pieprz

Makaron gotuję al'dente w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy.
Hartuję bardzo zimną wodą, dokładnie odsączam i wykładam na dno głębokich talerzy, posypuję ziołami i dokładnie mieszam.
Na makaron wykładam odsączonego z zalewy tuńczyka.
Pomidora i fetę kroję w kostkę, oliwki na mniejsze cząstki, a cebulę w piórka. Układam składniki na talerzach. Doprawiam solą, pieprzem, ziołami i obficie polewam oliwą.

Smacznego <3

0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

Cook&Love Template by Ipietoon Cute Blog Design