wtorek, 4 października 2016

Greckie inspiracje: Makaron z bakłażanem, oliwkami, sosem pomidorowym i smażonym serem halloumi

Halloumi to najlepszy ser ever. Zdecydowanie mój faworyt. Pochodzi z Cypru i uważany jest za perłę wśród serów śródziemnomorskich. Nic dziwnego, że polubił się z moimi kubkami smakowymi - uwielbiam kozie sery, a za owcze dam się pokroić. Halloumi to właśnie najczęściej mieszanka mleka: owczego, koziego i krowiego. Nadzienie z mięty dodaje mu świeżości i sprawia, że jest naprawdę jedyny w swojej kategorii. Aby wydobyć jeszcze więcej smaków dobrze jest potraktować go grillem, lub gorącym tłuszczem. 
Do tego niezawodny makaron, jak zwykle kilka prostych, dobrej jakości składników i kolejny grecki 'homemade' posiłek wjeżdża na stół. 


Składniki: 
- 1/2 opakowania makaronu spaghetti
- 1 mały bakłażan
- garść oliwek
- 3 średnie, mocno dojrzałe pomidory
- średnia cebula
- 4 ząbki czosnku
- ser halloumi
- oregano, bazylia, tymianek, sól morska, pieprz
- oliwa z oliwek

Makaron gotujemy al'dente. 
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i posiekany czosnek. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy pokrojonego w kostkę  bakłażana, solimy i smażymy do miękkości. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, zmniejszamy ogień i redukujemy aż cała woda odparuje. 
W tym czasie na drugiej patelni mocno rozgrzewamy olej i smażymy pokrojony w plastry ser na złoty kolor. 
Gdy sos uzyska pożądaną gęstość, dodajemy oliwki, zioła, pieprz i sól. 
Na patelnie dodajemy ugotowany makaron, dokładnie mieszamy z sosem.
Wykładamy do głębokich telerzy, na wierzchu układamy halloumi.

Smacznego <3

0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

Cook&Love Template by Ipietoon Cute Blog Design