czwartek, 27 października 2016

Szakszuka, czyli jajka w pomidorach


Długo obserwowałam rosnący 'bum' na to śniadanie, ale nie przemawiało do mnie specjalnie. Po miesiącach zwlekania postanowiłam i ja wypróbować przepis na to cudowne, izraelskie śniadanko. I zaraz pożałowałam tych miesięcy zwlekania! PRZE-PYSZ-NE! Do tej pory nie wiem jak mogłam bezczynnie patrzeć na ten przepis przez tyle czasu! Takie jajka to świetna opcja dla wielbicieli weekendowych, leniwych śniadań, którym wydaje się, że wszystkie możliwości przygotowania jajek zostały wyczerpane. A do tego ta zabawa przy jedzeniu we dwoje, z jednej patelni bez żadnych sztućców, jedynie za pomocą kawałków chrupiącej bagietki <3

Składniki:
- puszka pomidorów pelati
- średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4 jajka
- bazylia suszona, oregano, zioła prowansalskie, sól, pieprz, chilli

do podania:
- bagietka
- szczypiorek/ świeża bazylia

Posiekaną cebulę i czosnek szklę na maśle, dodaję pokrojone pomidory razem z pozostałym sokiem. Przyprawiam ziołami, solą, pieprzem i odrobiną chilli do smaku. Czekam aż sok z pomidorów odrobinę się zredukuje. Rozsuwam pomidory i w wolne miejsca ostrożnie wbijam jajka. Przykrywam patelnię, zmniejszam ogień i czekam aż białko się zetnie pilnując aby żółtko pozostało płynne. 
Posypuję szczypiorkiem lub listkami świeżej bazylii, podaję w towarzystwie bagietki.

1 komentarze:

  1. Witaj! Jesteśmy zbiorem blogów kulinarnych, promującym przepisy blogerów. Dołączyło do nas już prawie 1000 blogerów, a ich przepisy zostały wyświetlone przeszło 16 milionów razy! Miło by nam było, jeśli zechciałabyś dodać swojego bloga do naszego Katalogu Smaków. Serdecznie zapraszamy do rejestracji na : www.katalogsmakow.pl Pozdrawiamy!

    OdpowiedzUsuń

 

Cook&Love Template by Ipietoon Cute Blog Design