wtorek, 16 września 2014

Domowy obiad- karkówka pieczona z ziemniakami

Moi Drodzy długo mnie nie było... Ale juz do was wracam wypoczęta i gotowa do nowych kulinarnych wyzwań...

Ponieważ mój J. jest istotą głównie mięsożerną i stęsknił się za zwykłym domowym obiadem, a że jego ulubionym mięsem jest karkówka to i pomysł był dość prosty w realizacji...



Składniki:
Porcja na około 3-4 osoby 

1 kg karkówki surowej
1 kg ziemniaków
1/2 główki czosnku
przyprawy: pieprz ziarnisty, gotowe zioła do pieczenia karkówki, liść laurowy
3 łyżki oleju rzepakowego
1 rękaw do pieczenia

Opcjonalnie: możemy dodać pieczarki, cukinie, brokuły lub inne swoje ulubione warzywa.

Karkówkę płuczemy pod zimna wodą kroimy w plastry około 2 cm grubości. mieszamy wraz z ziołami i olejem.

Ziemniaki kroimy w ósemki.

Do rękawa wkładamy karkówkę ziemniaki, rozgnieciony czosnek. Zaciskamy rękaw i wkładamy do piekarnika na 1 godzinę w tem. 160 st. następnie rozcinamy worek i pieczemy około 30 min w tem. 200st. 

Mięso wyszło kruche, delikatne i soczyste.Polecam zamiast ciężkich smażonych dań.






0 komentarze :

Prześlij komentarz

Dziękuję że poświeciłeś chwile czasu by dobrnąć do końca postu ;) Jeśli Ci się podobało to pozostaw po sobie jakiś ślad....A odwiedzę Cię i ja ;*

© Na Końcu Języka , AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena