poniedziałek, 14 listopada 2016

Biodrówka gotowana w sosie chrzanowym



Składniki:


1,20 kg mięsa wieprzowego (biodrówka)
4 marchewki
1 seler
2 pietruszki
cebula
20 dag śmietany 18%
4 łyżki mąki pszennej
około 6 łyżek chrzanu (do smaku)
ziele angielskie, pieprz ziarnisty, listki laurowe, sól, pieprz
natka pietruszki


Sposób wykonania:


Mięso czyścimy, wkładamy w całości do garnka, zalewamy wodą i gotujemy.
Gdy woda się zagotuje, zdejmujemy z powierzchni wywaru szumy. Wrzucamy włoszczyznę i przyprawy. Gotujemy około 1 godziny.
Po tym czasie odławiamy mięso i warzywa a wywar przecedzamy przez sitko. Odlewamy około 700 ml czystego płynu. 
Śmietanę ucieramy z mąką, dodajemy łyżkę wazową gorącego wywaru. Mieszamy, a gdy zawiesina będzie jednolita wlewamy do wywaru. Dodajemy chrzan do smaku. Sos powinien być lekko ostry.
Mięso kroimy w plastry i dodajemy do sosu. Podgrzewamy całość jeszcze około 15 minut.
Podajemy z ziemniakami lub kaszą (np. białą gryczaną), posypujemy natką pietruszki.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...