niedziela, 13 listopada 2016

Kolorowa sałatka ze śledziem i buraczkiem


Bardzo prosta sałatka pełna smaków i kolorów. Idealna na imprezę ale równie pięknie będzie się prezentować na świątecznym stole.


Składniki:

4 filety śledziowe a’la matjas
2 buraczki
3 marchewki
2 czerwone cebule
3 ziemniaki
3 jajka
Opcjonalnie: 2 ogórki kiszone
natka pietruszki
sól, pieprz
1;1 majonez z jogurtem naturalnym

Przygotowanie:

Śledzie dobrze wypłukać pod zimną wodą następnie pokroić w paseczki. Ugotowane wcześniej i wystudzone warzywa, każde osobno zetrzeć na tarce o dużych oczkach jarzynowych. Jajka ugotować na twardo, białka oddzielić od żółtek i również osobno starkować. Majonez wymieszać w równych porcjach z jogurtem w równych porcjach po ok 5 łyżek.
W salaterce układać warstwami:
- śledzie pokrojone w paseczki
- ziemniaki, lekko oprószyć pieprzem i solą
- drobno posiekana cebulka
- sos jogurtowy
- marchewka, lekko posolić polać delikatnie sosem
- drobno pokrojony ogórek
- biała jajek, sól, pieprz odrobina sosu
- buraczki, przyprawy i reszta sosu
Na wierzchu ułożyć starte żółtka i posiekaną natkę pietruszki. Całość schłodzić przed podaniem






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz