Leniwe weekendowe śniadania na słodko to moja specjalność. Uwielbiam gorące jaglanki, puszyste placuszki lub pachnące na pół osiedla tosty francuskie. Tym razem mam dla Was wersję tostów z podsmażonymi w miodzie śliwkami. Kto chciałby tak rozpocząć dzień? :)
- mała chałka lub połowa dużej
- 2 jajka
- 3/4 szklanki mleka
- pół łyżeczki cynamonu
- łyżeczka miodu
- 2 łyżki płatków migdałów
- masło klarowane do smażenia
- 8-10 śliwek
- łyżka miodu cynamonowego
Chałkę kroimy na grube kromki.
Obtaczamy je w jajku rozmieszanym z mlekiem, miodem i cynamonem.
Z jednej strony posypujemy płatkami migdałów.
Na patelni rozpuszczamy masło klarowane.
Smażymy tosty aż będą rumiane z obu stron.
Na drugiej patelni rozpuszczamy miód i podmsażamy na nim umyte, wypestkowane śliwki.
Podajemy na ciepło z tostami.
Smacznego :)
2 komentarze
Ciekawa i pyszna wersja tradycyjnych tostów francuskich, mniam :)
Polecam :)