14 lis 2016

PIKANTNA PIZZA Z SALAMI I JALAPENO

SKŁADNIKI:


Ciasto

  • 100 ml mleka może być ciepłe
  • 100 ml łyżek ciepłej wody
  • 1 saszetka drożdży suchych
  • Sól do smaku
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • Szczypta cukru

Dodatki

  • 120 g plastrów salami ja użyłam z czarnym pieprzem i serem
  • 10 dag sera żółtego w plastrach
  • koncentrat pomidorowy
  • 2 szalotki
  • Kilka plasterków jalapeno ja dałam konserwowe
  • Bazylia, pieprz i sól do smaku
  • Bułka tarta do podsypania
  • Olej do polania blachy


PRZYGOTOWANIE:

 Do miski wlewam ciepłą wodę oraz mleko dodaję suche drożdże i szczypte cukru. Mieszam. Dodaję mąkę i odstawiam aż powstaną bąbelki.

Międzyczasie obieram szalotkę kroję bardzo drobno. Do ciasta dostosuję mąkę i wyrabiam ciasto. Ciasto dzie na 3 czesci. Pierwszą część rozwałkowuję.

Na blachę posypana bułka tartą daję ciasto. Następnie ciasto smaruję koncentratem pomidlrowym.

Posypuję suszoną bazylią oraz pieprzem. Nastepnie posypuję szalotkę. Ukladam plastry jalapeno i sera żółtego. Nastepnie ukladam salami.

Całość piekę w piekarniku w 180 stopniach 25min. Smacznego.
 

Brak komentarzy:

DRUKUJ PRZEPIS

Print Friendly and PDF