niedziela, 13 listopada 2016

KREWETKI PO TAJSKU



Składniki:
  • 250 g krewetek koktajlowych
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebulka szalotka 
  • 100 g makaronu ryżowego
  • imbir
  • rozmaryn
  • ostra papryka
  • olej do smażenia

Składniki na sos:
  • sok z dużej, dojrzałej pomarańczy
  • sok z limonki
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego
  • 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Sposób wykonania sosu:
  1. Sok z pomarańczy i limonki wymieszać dokładnie z cukrem, sosem sojowym jasnym i mąką ziemniaczaną.

Sposób wykonania:
  1. Cebulkę z czosnkiem i łyżeczką cukru podsmażamy na oleju. 
  2. Dodajemy krewetki i podsmażamy jeszcze przez około 1 minutę. 
  3. Po czym dodajemy sos.
  4. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu.
  5. Na talerz wykładamy ryż  dookoła układamy przesmażone warzywa, a na wierzchu krewetki.

Przepis na 2 porcję.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz