Kwiaty cukinii smażone w tempurze

W tym roku pierwszy raz odważyłam się wykorzystać w kuchni kwiaty cukinii. Wiem, że nie odkryłam Ameryki, ale pierwsze doświadczenia smakowe po zrobieniu faszerowanych kwiatów cukinii to wielkie „wow”. Tym razem przygotowałam je w tempurze. Świetnie nadają się też do tego kwiaty dyni.

Jako, że jestem akurat u rodziców to mam bardzo dobry dostęp zarówno do jednych, jak i drugich kwiatów. 

Składniki:

ok. 20 kwiatów cukinii/dyni
1/2 szklanki mąki kukurydzianej
1/2 szklanki mąki pszennej
woda gazowana (ok. 300 ml)
1/2 łyżeczki soli
olej do smażenia

Wykonanie:


Kwiaty opłukać, osuszyć i usunąć z nich pręciki. 
W misce wymieszać oba rodzaje mąki i sól, powoli dolewać wody gazowanej, jednocześnie mieszając wszystko trzepaczką. Ciasto powinno trochę przypominać naleśnikowe.
Kwiaty cukinii maczać w cieście i smażyć na złoto z obu stron na rozgrzanym oleju.

Podawać na ciepło!

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x