W tym roku pierwszy raz odważyłam się wykorzystać w kuchni kwiaty cukinii. Wiem, że nie odkryłam Ameryki, ale pierwsze doświadczenia smakowe po zrobieniu faszerowanych kwiatów cukinii to wielkie „wow”. Tym razem przygotowałam je w tempurze. Świetnie nadają się też do tego kwiaty dyni.
Jako, że jestem akurat u rodziców to mam bardzo dobry dostęp zarówno do jednych, jak i drugich kwiatów.
ok. 20 kwiatów cukinii/dyni
1/2 szklanki mąki kukurydzianej
1/2 szklanki mąki pszennej
woda gazowana (ok. 300 ml)
1/2 łyżeczki soli
olej do smażenia
Wykonanie:
Kwiaty opłukać, osuszyć i usunąć z nich pręciki.
W misce wymieszać oba rodzaje mąki i sól, powoli dolewać wody gazowanej, jednocześnie mieszając wszystko trzepaczką. Ciasto powinno trochę przypominać naleśnikowe.
Kwiaty cukinii maczać w cieście i smażyć na złoto z obu stron na rozgrzanym oleju.
Podawać na ciepło!