sobota, 20 września 2014

Karkówka pachnąca lasem i ogrodem

Lubię mięsa doprawiane ,, starymi,, przyprawami. To znaczy takimi , które są w tradycji kuchni polskiej od zawsze bo po prostu ich składniki występują w naszych lasach, na polach, w sadach , ogrodach itd. Łączę je dodatkowo z tymi które zagościły w naszych garnkach na stałe z innych narodowych kuchni- takimi jak np. papryka.




Czas: 1,5 godziny + marynowanie

Składniki:

1 kg karkówki
3 średnie cebule
1 mała marchewka
1/2 średniej pietruszki
kawałek selera wielkości użytej pietruszki
1/2 białej części pora
1 mała gałązka rozmarynu
3 listki lubczyku
2 listki laurowe
3 ziela angielskie
6 ziaren czarnego pieprzu
5 ziaren jałowca
1 płaska łyżka maggi w płynie
6 łyżek oleju z pestek winogron
1 płaska łyżeczka słodkiej mielonej papryki
1/2 płaskiej łyżeczki suszonych płatków paprykowych
1 łyżeczka konfitury z żurawiny ( do mięs )
1 łyżeczka miodu ( wielokwiatowy)
1 łyżeczka ostrej musztardy
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1/2 szklanki pokruszonych suszonych grzybów
3 szklanki wody

Zrobić pastę przyprawową mieszając olej( 3 łyżki) , maggi, miód, paprykę, pieprz, musztardę, konfiturę z żurawiny, zmiażdżone ziele angielskie, jałowiec, pieprz ziarnisty i płatki paprykowe.
Natrzeć pastą mięso.
Ułożyć w zamykanym pojemniku.
Obrać marchew, pietruszkę i seler. Pokroić w cienkie plasterki.
Obłożyć mięso pokrojonymi warzywami i porwaną na kawałki gałązką rozmarynu, oraz listkami lubczyku i liśćmi laurowymi.
Wstawić na 24 godziny do lodówki.
Wyjąć mięso z marynaty , obetrzeć z przyklejonych warzyw i przypraw.
W garnku o grubym dnie rozgrzać pozostały olej i obsmażyć na nim na rumiano karkówkę ( ze wszystkich stron).
Obraną i posiekaną w piórka cebulę , por w pół plasterkach i pokruszone grzyby wrzucić do pojemnika w którym marynowało się mięso i zalać gorąca wodą. Wymieszać.
Wodą z marynatą , przyprawami i warzywami zalać mięso.
Doprowadzić do wrzenia , zmniejszyć gaz i dusić 1,5 godziny.
Wyjąć mięso i odłożyć by ,, odpoczęło " .*
Z sosu wyłowić przyprawy ( trochę to męczące dla niecierpliwych).
Sos doprawić do smaku ( będzie go ok. 2 szklanek- reszta odparuje) i częściowo zmiksować ( roztarte warzywa zagęszczą sos ).
Karkówkę pokroić w cienkie plastry i podawać z sosem.*

* Ja duszę mięso wcześniej i potem podgrzewam w sosie więc  pozostawiam je do całkowitego ostudzenia i dopiero kroję na plastry (łatwiej się je kroi  nie kruszy się ).

** Wolę podawać po 2-3 cienkie plasterki mięsa na porcję niż jeden gruby kawałek.


*** Podaję z ziemniakami z wody , ziemniakami puree, kluskami , kopytkami, knedlami czeskimi , grubym makaronem, kaszami  i oczywiście surówkami.

Brak komentarzy: