Ciasto kinder country
Ostatnio bardzo popularne ciasto na różnych stronach kulinarnych więc ja też się skusiłam i zrobiłam.
Fajne,apetyczne,robi je się bardzo szybko i w dodatku bez pieczenia.
Przeglądałam różne przepisy i stworzyłam swoją wersję,minimalnie różniącą się od pozostałych.
Jak dla mnie,a ja naprawdę jestem łasuchem na słodkości, ciasto jest zdecydowanie za słodkie. Następnym razem zmniejszę ilość czekolady i będzie ok.
Kwadratową blaszkę 26/26 cm wyścielić folią aluminiową i dno wyłożyć warstwą herbatników.
Do rondelka wlać 50 ml śmietany,dodać połamaną białą czekoladę i podgrzewać aż czekolada się rozpuści. Odstawić do przestygnięcia.
Schłodzoną śmietanę ( 200 ml) ubić na sztywno,wymieszać z maskarpone i z wystudzoną płynną białą czekoladą. Wsypać 3 szklanki płatków,wymieszać i wyłożyć na przygotowaną warstwę herbatników. Masę dokładnie wyrównać i ułożyć kolejną warstwę herbatników.
Do rondelka wlać 50 ml śmietany,dodać połamaną mleczną czekoladę,podgrzewać aż czekolada się rozpuści,odstawić do przestygnięcia.
Pozostałą śmietanę (200 ml) ubić na sztywno i połączyć z przestudzoną mleczną czekoladą. Masę wylać na herbatniki. Na górę wysypać szklankę płatków,ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin.
Moje ciasto stało w lodówce całą noc,dopiero następnego dnia kroiłam.
Fajne,apetyczne,robi je się bardzo szybko i w dodatku bez pieczenia.
Przeglądałam różne przepisy i stworzyłam swoją wersję,minimalnie różniącą się od pozostałych.
Jak dla mnie,a ja naprawdę jestem łasuchem na słodkości, ciasto jest zdecydowanie za słodkie. Następnym razem zmniejszę ilość czekolady i będzie ok.
200 g herbatników kakaowych
500 ml śmietanki 36%
250 g serka maskarpone
200 g białej czekolady
200 g mlecznej czekolady
4 szkl. płatków Nestle Kangus
Kwadratową blaszkę 26/26 cm wyścielić folią aluminiową i dno wyłożyć warstwą herbatników.
Do rondelka wlać 50 ml śmietany,dodać połamaną białą czekoladę i podgrzewać aż czekolada się rozpuści. Odstawić do przestygnięcia.
Schłodzoną śmietanę ( 200 ml) ubić na sztywno,wymieszać z maskarpone i z wystudzoną płynną białą czekoladą. Wsypać 3 szklanki płatków,wymieszać i wyłożyć na przygotowaną warstwę herbatników. Masę dokładnie wyrównać i ułożyć kolejną warstwę herbatników.
Do rondelka wlać 50 ml śmietany,dodać połamaną mleczną czekoladę,podgrzewać aż czekolada się rozpuści,odstawić do przestygnięcia.
Pozostałą śmietanę (200 ml) ubić na sztywno i połączyć z przestudzoną mleczną czekoladą. Masę wylać na herbatniki. Na górę wysypać szklankę płatków,ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin.
Moje ciasto stało w lodówce całą noc,dopiero następnego dnia kroiłam.
Robiłam to ciasto, jest bardzo smaczne.
OdpowiedzUsuńElu pięknie wygląda ciasto ,ale dobrze że uprzedziłaś że ciasto jest za słodkie pozdrawiam
OdpowiedzUsuń