Opublikowany w gofry

Gofry na serku ricotta

dsc_000222WordPress poinformował mnie, że to już rok. Trzeba więc świętować.

Proponuję zatem gofry, no bo kto ich nie lubi? Nawet mój mąż zamiast jogurtu zjadł na śniadanie właśnie tegoż gofra- nie jednego;-)

Co by nie przedłużać podaję przepis na około 10-12 sztuk może więcej;-)

Opakowanie  serka ricotta ( 250 g)
Około 300 ml maślanki
3jajka
250-260 g mąki pszennej typ 550
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2-3 łyżki cukru z wanilią
Dodatkowo kilka kropel aromatu waniliowego
100 g miękkiego masła

Gofrownicę dobrze nagrzać.
Składniki zmiksować na gładką masę. Ciasto powinno być gęste, coś jak budyń.
Na rozgrzane płytki nakładać ciasto. I tu uwaga. Jeśli macie gofrownicę o słabej mocy, a chcecie by gofy były chrupiące, należy nałożyć po łyżce ciasta na blaszkę i rozprowadzić łyżką. Jeśli chcecie bardziej puszyste, ale mniej chrupkie to po 2 łyżki na blaszkę gofrownicy. Smażyć na brązowy kolor.
Ja obracam placki na drugą stronę,by były równomietnie usmażone:-)

My czyli ja i Staś jadamy z cukrem pudrem, mąż zjadł z cukrem pudrem i smażonymi jabłkami.
Polecam, są bardzo sycące.

dsc_000622

Autor:

Matka, żona, kobieta pracująca.. Obecnie jestem szczęśliwa. Trochę gotuję, piekę i szydełkuję.. Od niedawna nowy etap w życiu - własne cztery kąty

2 myśli na temat “Gofry na serku ricotta

Dodaj komentarz