WordPress poinformował mnie, że to już rok. Trzeba więc świętować.
Proponuję zatem gofry, no bo kto ich nie lubi? Nawet mój mąż zamiast jogurtu zjadł na śniadanie właśnie tegoż gofra- nie jednego;-)
Co by nie przedłużać podaję przepis na około 10-12 sztuk może więcej;-)
Opakowanie serka ricotta ( 250 g)
Około 300 ml maślanki
3jajka
250-260 g mąki pszennej typ 550
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2-3 łyżki cukru z wanilią
Dodatkowo kilka kropel aromatu waniliowego
100 g miękkiego masła
Gofrownicę dobrze nagrzać.
Składniki zmiksować na gładką masę. Ciasto powinno być gęste, coś jak budyń.
Na rozgrzane płytki nakładać ciasto. I tu uwaga. Jeśli macie gofrownicę o słabej mocy, a chcecie by gofy były chrupiące, należy nałożyć po łyżce ciasta na blaszkę i rozprowadzić łyżką. Jeśli chcecie bardziej puszyste, ale mniej chrupkie to po 2 łyżki na blaszkę gofrownicy. Smażyć na brązowy kolor.
Ja obracam placki na drugą stronę,by były równomietnie usmażone:-)
My czyli ja i Staś jadamy z cukrem pudrem, mąż zjadł z cukrem pudrem i smażonymi jabłkami.
Polecam, są bardzo sycące.
Bardzo smacznie się prezentują !
PolubieniePolubienie
Dziekuje 🙂
PolubieniePolubienie