Domowy specyfik na przeziębienie lub środek wspierający odporność. Można go brać profilaktycznie pijąc 1 łyżkę dziennie lub dodając do herbaty. Należy tylko pamiętać, że jeżeli dolewamy go do ciepłych napojów, to temperatura nie może przekroczyć 40*C. Miód wtedy straci swoje właściwości prozdrowotne. Syrop świetnie smakuje także jako dodatek do piwa.
- 100 g świeżego imbiru
- 3 szklanki wody
- 2 cytryny
- 1 szklanka miodu lipowego
Imbir pokroić na plasterki, bez obierania i włożyć do garnka. Zalać wodą i doprowadzić do wrzenia. Od momentu zagotowania trzymać na palniku 15 min. Zdjąć z ognia i dodać pokrojone w plastry cytryny. Należy je wcześniej wyparzyć i wyszorować. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Można zostawić na całą noc. Odcedzić płyn przez gazę i dobrze odcisnąć. Połączyć z miodem. Można wszystko delikatnie podgrzać, żeby się lepiej i szybciej wymieszało. Przelać do buteleczek. Smacznego i na zdrowie :)
jak długo taki syrop jest zdatny do spożycia?
PolubieniePolubienie