środa, 11 marca 2015

Ciasto z dżemem z czarnej porzeczki

Przepis dostałam od znajomej, ciasto wyszło bardzo dobre. Polecam zrobić np. na sobotę. Na święta też będzie idealne. Ciasto pyszne, kruche, masa idealna. Naprawdę warto.



Ciasto z dżemem z czarnej porzeczki


CIASTO:
  • 3 szklanki mąki
  • pół szklanki cukru pudru
  • 1 kostka margaryny
  • 6 żółtek
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
BEZA:
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1,5 szklanki cukru
  • 6 białek
DODATKOWO:
  • 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki (ok. 400 g)
  • cukier puder do posypania
MASA KREMOWA:
  • 200 g masła
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki
  • 2 szklanki mleka
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru
CIASTO: Na stolnicę wysypać wszystkie składniki i wyrobić z nich ciasto. Następnie podzielić go na pół. Obie części ciasta wyłożyć na brytfannę wysmarowaną margaryną i wyłożyć na każdą część po połowie słoiczka dżemu. 

Przygotować BEZĘ: białka ubić, dodać cukier i mąkę ziemniaczaną. Ubijać do powstania zwartej bezy. Wyłożyć po połowie na ciasto. Piec każdy z ciast w 175st. C po 40 minut. 

KREM: Szklankę mleka zagotować z cukrem, drugą szklankę zmiksować z żółtkami i mąkami, dodać do gotującego się mleka. Zagotować budyń, odstawić do zimna. Miękkie masło utrzeć mikserem do białości, dodawać zimnego budyniu. Cały czas ucierać. Przełożyć placki przygotowanym budyniem. Posypać górę cukrem pudrem. Odstawić do zimna na ok. 1 godzinę.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz