poniedziałek, 8 czerwca 2015

Muffinki z serowym nadzieniem

Nie podejrzewałam, że słodkie muffinki będą takie dobre z serkiem Almette. Zrobiłam mini test w domu i zasmakowało większości domowników. Polecam, wypróbujcie.

-TRUDNOŚĆ: średnie      -CZAS: PORCJE:

Muffinki z serowym nadzieniem

CIASTO

  • 50 dag mąki
  • 3/4 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao

FARSZ

  • 1 opakowanie serka Almette (dowolny smak)
  • 2 łyżki kukurydzy konserwowej
  • 1 natka szczypiorku
  • 1/3 słoiczka papryki konserwowej

Najpierw należy przygotować farsz: do niewielkiej miski dajemy serek o dowolnym smaku. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę konserwową, kukurydzę i poszatkowany szczypiorek. Całość dokładnie ze sobą mieszamy. Do dużej miski przesiać przez sito mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Następnie dodajemy do tego wymieszane mleko z olejem. Miksujemy. Dodajemy następnie cukier wanilinowy i jajka. Wszystko dokładnie mieszamy. Do papilotek na muffinki wlewamy po pół łyżki ciasta. Następnie dodajemy farsz i przykrywamy jeszcze połową łyżki ciast. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy przez ok. 30 minut. Po upieczeniu wyjąć, ostudzić i udekorować (serkiem Almette i kawałkiem pomidora). Smacznego. 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz