Wiem, że ostatnio dodaję mało wpisów ale jest to spowodowane przyjazdem moich wnuków do mnie na wakacje i na komputerze siedzę mniej. Ale jakoś teraz mam chwilę czasu. Dziś kolejny przepis z serii Skarby lata. Przepis na pyszną paprykę marynowaną. Wystarczy kilka chwil, by cieszyć się nią przez cały rok. Polecam spróbować, naprawdę warto.
TRUDNOŚĆ: średnie CZAS: 30-60 min ILOŚĆ: kilka słoików
Papryka marynowana
SKŁADNIKI DO SŁOIKA
- 1 kg papryki
- 1 łyżka oleju (na słoik)
- 1 liść laurowy na słoik
- 2 ziela angielskie (na słoik)
ZALEWA
- 1,5 l wody
- 6 łyżek cukru
- 2-3 łyżki soli
- 1 szklanka octu
Paprykę czerwoną opłukać i przekroić na pół. Usunąć gniazda nasienne, a
następnie pokroić w paski. Przełożyć do garnka, zalać wodą i gotować 5
minut. Po tym czasie przełożyć do słoików. Dodać liść laurowy i ziele
angielskie.
Składniki na zalewę połączyć i zagotować, przelać do słoików tak, aby zakryć całą paprykę. Na wierzch każdego słoiczka należy nalać po łyżce oleju.
Całość zakręcić i przełożyć do spiżarki. Papryka idealnie nadaje się potem do sałatek na obiad.
Składniki na zalewę połączyć i zagotować, przelać do słoików tak, aby zakryć całą paprykę. Na wierzch każdego słoiczka należy nalać po łyżce oleju.
Całość zakręcić i przełożyć do spiżarki. Papryka idealnie nadaje się potem do sałatek na obiad.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz