wtorek, 28 lipca 2015

Papryka marynowana

Wiem, że ostatnio dodaję mało wpisów ale jest to spowodowane przyjazdem moich wnuków do mnie na wakacje i na komputerze siedzę mniej. Ale jakoś teraz mam chwilę czasu. Dziś kolejny przepis z serii Skarby lata. Przepis na pyszną paprykę marynowaną. Wystarczy kilka chwil, by cieszyć się nią przez cały rok. Polecam spróbować, naprawdę warto. 

                  TRUDNOŚĆ: średnie   CZAS: 30-60 min   ILOŚĆ: kilka słoików

Papryka marynowana

SKŁADNIKI DO SŁOIKA

  • 1 kg papryki
  • 1 łyżka oleju (na słoik)
  • 1 liść laurowy na słoik
  • 2 ziela angielskie (na słoik)

ZALEWA

  • 1,5 l wody
  • 6 łyżek cukru 
  • 2-3 łyżki soli
  • 1 szklanka octu 
 Paprykę czerwoną opłukać i przekroić na pół. Usunąć gniazda nasienne, a następnie pokroić w paski. Przełożyć do garnka, zalać wodą i gotować 5 minut. Po tym czasie przełożyć do słoików. Dodać liść laurowy i ziele angielskie.

Składniki na zalewę połączyć i zagotować, przelać do słoików tak, aby zakryć całą paprykę. Na wierzch każdego słoiczka należy nalać po łyżce oleju.

Całość zakręcić i przełożyć do spiżarki. Papryka idealnie nadaje się potem do sałatek na obiad. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz