Dziś przepis na pyszne ciasto, a mianowicie Przekładaniec z Michałkami. Ciasto rozpływało się w ustach. Robiłam je na roczek mojej wnusi i wyszło tak, jak sobie zamarzyłam. Goście chwalili, co jest najważniejsze, a cała patera, zniknęła. Zróbcie, a nie pożałujecie.
TRUDNOŚĆ: średnie CZAS: pow. 60 min ILOŚĆ: 20Przekładaniec z Michałkami
BISZKOPT ORZECHOWY
- 4 jajka
- 4 łyżki cukru
- 3 łyżki mąki zwykłej
- pół łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka orzechów włoskie tarte BackMit
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
ZWYKŁY BISZKOPT
- 4 jajka
- 4 łyżki cukru
- 3 łyżki mąki zwykłej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
MASA Z MICHAŁKAMI
- pół litra mleka
- 4 żółtka
- 3 łyżki mąki
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 margaryna
- cukier wanilinowy
- kieliszek spirytusu
- pół szklanki cukru
- 20 dag cukierków MICHAŁKÓW
POLEWA
- 10 dag margaryny
- 3 łyżki wody
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki cukru
DODATKOWO
- orzechy zmielone do posypania BackMit
Sposób przygotowania:
BISZKOPTY
Białka ubić, dodać cukier, ubijać na sztywną masę, następnie dodać żółtka. Połączyć obie mąki razem z proszkiem do pieczenia, przesiać i dodać do masy jajecznej. Pod koniec wsypać orzechy, wymieszać i wylać na blachę. Piec w 180 st. około 20 min.
Tak samo postąpić z drugim biszkoptem, tylko nie dodawać orzechów.
MASA
Większą część mleka zagotować, a w reszcie rozpuścić obie mąki, żółtka oraz cukier wanilinowy i zalać na gotujące mleko ciągle mieszając aż zgęstnieje. Odstawić do wystygnięcia.
Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po łyżce zimnego kremu, ucierać aż masa będzie puszysta. Pod koniec dodać spirytus i drobno pokruszone cukierki Michałki.
SKŁADANIE
Na biszkopt orzechowy kładziemy połowę masy michałkowej, przykrywamy jasnym biszkoptem oraz drugą częścią masy.
SKŁADANIE
Wstawiamy na chwilę do lodówki.
Wszystkie składniki na polewę kładziemy do rondelka i mieszamy na małym aż się rozpuszczą i polewa zgęstnieje. Na chwilę odstawiamy i polewamy po placku.
Wierzch dekorujemy orzechami.
Powiem szczerze, że zazwyczaj używałam orzechów zmielonych domowym sposobem. Dziś przekonałam się, że orzechy z torebki są tak samo dobre, jak te, które używałam wcześniej. Mniej pracy dla mnie. Polecam!
Wszystkie składniki na polewę kładziemy do rondelka i mieszamy na małym aż się rozpuszczą i polewa zgęstnieje. Na chwilę odstawiamy i polewamy po placku.
Wierzch dekorujemy orzechami.
Powiem szczerze, że zazwyczaj używałam orzechów zmielonych domowym sposobem. Dziś przekonałam się, że orzechy z torebki są tak samo dobre, jak te, które używałam wcześniej. Mniej pracy dla mnie. Polecam!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz