Lubicie rybę po grecku? Ja bardzo <3 U nas w domu robię ją dość często, dlatego dziś chciałam się podzielić przepisem z wami. Do tego przepisu można użyć różnego rodzaju ryby. Ja osobiście użyłam dorsza. Spróbujcie. Rybkę po grecku robi się szybko i jest pyszne.
- TRUDNOŚĆ: średnie
- CZAS:
- PORCJE:
Ryba po grecku na dorszu
- 1 kg dorsza
- 50 dag cebuli
- mały słoiczek koncentratu
- 10 łyżek ketchupu
- parę pasków papryki
- sól
- pieprz
- nać pietruszki
- olej do smażenia
- mąka, jajko i bułka tarta do panierki ryb
Dorsza pokroić w kawałki. Każdy płat posolić, panierować w mące, jajku
oraz w bułce tartej. Piec na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty
kolor.
Odstawić do schłodzenia. W osobnym rondlu wlać odrobinę oleju i dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Delikatnie zrumienić. Podlać odrobiną wody, dodać ketchup, paprykę pokrojoną w paski i koncentrat pomidorowy, chwilę gotować aż lekko zgęstnieje.
W dużym półmisku układać usmażone ryby i przykryć przygotowaną wcześniej cebulową zalewą.
Ozdobić natką pietruszki.
Odstawić do schłodzenia. W osobnym rondlu wlać odrobinę oleju i dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Delikatnie zrumienić. Podlać odrobiną wody, dodać ketchup, paprykę pokrojoną w paski i koncentrat pomidorowy, chwilę gotować aż lekko zgęstnieje.
W dużym półmisku układać usmażone ryby i przykryć przygotowaną wcześniej cebulową zalewą.
Ozdobić natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz