środa, 25 listopada 2015

Naleśniki z mięsem mielonym i pieczarkami

Dziś chciałabym Wam pokazać przepis i danie, które dostałam od swatowej. Naprawdę jest doskonałe, smakowało wszystkim. Jest proste i pomimo wszystko szybkie do zrobienia. Poczęstowałam nim w niedzielę gości i smakował. Polecam wypróbować, np. dziś na obiad.

Dodatkowo nie wiem czy zauważyliście po prawej stronie i zakładkach MENU dostępny jest kalendarz adwentowy, który będę regularnie aktualizować. Zaglądajcie do niego często.

               -TRUDNOŚĆ: średnie         -CZAS: powyżej 60 min     -PORCJE: 10

 Naleśniki z mięsem mielonym i pieczarkami

NALEŚNIKI

  • pół litra mleka
  • 30 dag mąki
  • 2 jajka
  • szczypta soli

FARSZ

  • 80 dag mięsa mielonego
  • 50 dag pieczarek
  • 2 cebule
  • sól
  • pieprz
  • tłuszcz do smażenia

SOS

  • pół margaryny
  • 2 łyżki mąki
  • pół litra mleka
  • sól
  • pieprz

DODATKOWO

  • 30 dag sera żółtego
  • garść zielonej pietruszki

NALEŚNIKI: Do garnka wlać mleko dodać sól, jajka oraz mąkę. Wszystko dokładnie wymieszać mikserem (w razie potrzeby dodać mąki, aby ciasto dobrze się lało). Na patelni smażyć cienkie naleśniki.

FARSZ: Na drugiej patelni podsmażyć na odrobinie tłuszczu cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy delikatnie się zrumieni dodać pokrojone pieczarki i dalej smażyć. Odrobinę posolić. Następnie podsmażyć na odrobinie tłuszczu mięso mielone. Gdy wszystko mamy usmażone, łączymy mięso oraz pieczarki z cebulą. Posolić i popieprzyć do smaku. Na upieczone naleśniki nakładamy farsz, zwijamy i układamy na wysmarowanej tłuszczem brytfance jeden obok drugiego.

SOS: Margarynę roztopić dodać mąkę i delikatnie zrumienić. Gdy zacznie gęstnieć dodać mleko, chwilę zagotować ciągle mieszając. Przyprawić solą i pieprzem Sosem polać naleśniki (sos musi być dość gęsty). A na sos zetrzeć ser żółty. Zapiekać w 180 st około 40 min Ciepłe posypać natką pietruszki.  









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz