poniedziałek, 21 grudnia 2015

Pierniczki korzenne

Dziś zachęcam do spróbowania pierniczków korzennych. Pierniczki to pyszne słodkości, które w okresie Bożego Narodzenia są tradycją, przez duże T. Nie ma świąt bez pierniczków. Dlatego warto spróbować je zrobić. Polecam! Ostatni dzwonek by je zrobić!

                               -TRUDNOŚĆ: łatwe    -CZAS:



  • 50 dag maki
  • 15 dag margaryny
  • 13 dag miodu
  • 13 dag cukru
  • 3 jajka
  • 15 dag kakao
  • pół łyżki przyprawy korzennej do piernika
  • pół łyżki cynamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

W garnuszki rozpuścić miód z margaryną. Do tej masy (już przestudzonej) dodać utarte jajka z cukrem. Dokładnie wymieszać. Dodać do miski pozostałe składniki i wyrobić ciasto. To ciasto, które powstanie włożyć do lodówki (lub zamrażarki - 30 minut) na 2 godziny. Po tym czasie wyjąć pokroić na 3 części i rozwałkować na ok. pół centymetra. Wykrawać ciasteczka. Piec ok. 15 minut w 175 st. Po upieczeniu ostudzić i ozdobić wg uznania. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz