Kolorowe, pyszne i bardzo proste. Dziś pomysł na znakomite muffinki, które z pewnością Wam zasmakują. Lato idzie, więc trzeba przygotowywać pyszne desery, które to lato przypominają. I takie właśnie ona są. BARDZO KOLOROWE!!! Na pewno zasmakują całej rodzinie, a zwłaszcza dzieciom. Polecam spróbować!
-TRUDNOŚĆ: średnie -CZAS: -PORCJE: 6
Muffinki z niebieskim kremem
CIASTO
- 1 szklanka mąki
- 1/4 szklanka maki ziemniaczanej
- 2 łyżki kakao
- 1/2 szklanki cukru
- 1/4 szklanki wody
- 3 jajka
- łyżeczka proszku do pieczenia
MASA
- 150 ml śmietany 30%
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 śmietan fix
- barwnik spożywczy niebieski
DODATKOWO
- owoce, np. brzoskwinia, ananas lub banan
- różne ozdoby dla dzieci
Do rondelka wkładamy margarynę, cukier i wodę. Gotujemy na małym ogniu.
Kiedy margaryna stopi się, ściągamy z ognia i przestudzamy. W osobnej
misce mieszamy mąki, proszek do pieczenia i kakao. Mieszamy z masą w
rondelku. Następnie dodajemy żółtka. Białka ubijamy i także dodajemy do
masy. Całość mieszamy.
Masę wykładamy do papilotek, mniej więcej 2/3 objętości. Pieczemy w piekarniku w 180 st. przez ok. 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy, ostudzamy i delikatnie wyjmujemy większość zawartości babeczki do osobnej miseczki, robiąc dziurkę (całość dokładnie widać na zdjęciu czwartym). Wkładamy pokrojony w małą kosteczkę owoc (może być np. ananas, brzoskwinia lub truskawka).
Śmietanę 30% ubijamy, dodajemy cukier puder, śmietan fix i barwnik niebieski. Przekładamy do babeczek. Oprószamy wyciągniętym wcześniej ciastem (lekko sproszkowanym. Dekorujemy wg uznania.
Masę wykładamy do papilotek, mniej więcej 2/3 objętości. Pieczemy w piekarniku w 180 st. przez ok. 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy, ostudzamy i delikatnie wyjmujemy większość zawartości babeczki do osobnej miseczki, robiąc dziurkę (całość dokładnie widać na zdjęciu czwartym). Wkładamy pokrojony w małą kosteczkę owoc (może być np. ananas, brzoskwinia lub truskawka).
Śmietanę 30% ubijamy, dodajemy cukier puder, śmietan fix i barwnik niebieski. Przekładamy do babeczek. Oprószamy wyciągniętym wcześniej ciastem (lekko sproszkowanym. Dekorujemy wg uznania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz