Przepyszne! Takie słowo może określić to Leczo. U mnie w rodzinie bardzo smakowało. Akurat pomału pojawiają się coraz częściej na straganach różne odmiany papryk, a w tym daniu to one odgrywają decydujące znaczenie. Bez nich, nie byłoby tego dania! Więc już dziś polecam podejść na bazarek, zakupić papryki i inne składniki i spróbować :) Wypróbujcie, rodzina na pewno będzie zadowolona.
-TRUDNOŚĆ: łatwe -CZAS: -PORCJE: 4
Leczo paprykowe
- 20 dag kiełbasy toruńskiej
- 30 dag szynki
- 2 cebule
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka zielona
- 1 papryka żółta
- pęczek szczypiorku
- pół puszki pomidorów
- 1/3 szklanki oleju
- sól
- pieprz
Na patelni rozgrzać olej. Cebulę pokroić w krążki i dodać do oleju,
lekko zrumienić. Kiełbasę oraz szynkę pokroić w kostkę i dodać do
cebuli, delikatnie podsmażyć.
Z papryk usunąć gniazda nasienne i pokroić je w paski, dodać do smażącej się kiełbasy. Smażyć na małym ogniu aż papryka będzie miękka, co jakiś czas mieszając.
Pod koniec smażenia dodać drobno pokrojony szczypiorek oraz pomidory z puszki. Chwilę jeszcze podsmażyć posolić i popieprzyć do smaku i ściągnąć z ognia.
Z papryk usunąć gniazda nasienne i pokroić je w paski, dodać do smażącej się kiełbasy. Smażyć na małym ogniu aż papryka będzie miękka, co jakiś czas mieszając.
Pod koniec smażenia dodać drobno pokrojony szczypiorek oraz pomidory z puszki. Chwilę jeszcze podsmażyć posolić i popieprzyć do smaku i ściągnąć z ognia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz